Antena Meniu Search
x

Porcul de Mangaliţa e ca somonul de bun!

O arată ponderea de 70 la sută a acizilor graşi nesaturaţi dintr-o bucată de slănină, care e aproape identică cu cea a somonului.

Vezi și

 O arată ponderea de 70 la sută a acizilor graşi nesaturaţi dintr-o bucată de slănină, care e aproape identică cu cea a somonului.

Tocmai pentru asta, porcul Mangaliţa e numit şi porcul-somon, iar carnea lui face bine celor care au boli cardiovasculare. În Baia Mare, se ţine şi o sărbătoare, unde lumea se înghesuie să cumpere fel de fel de preparate.

Mâini pricepute taie din sulurile de carne şi din bucăţile mari de brânză. E prima zi din Festivalul dedicat porcului de Mangaliţa. Vânzătorii şi-au pus straiele străvechi şi, pe muzică de sărbătoare, aşteaptă să umple sacoşele maramureşenilor. Tanti Lucica a făcut deja câteva opriri la standurile cu bunătăţi.

Nu-i uşor să alegi cu ce să pleci acasă. Vitrinele abundă de specialităţi. Salam, cârnaţi, jambon. Doamnei i-a luat ceva timp să se decidă. Dac-ar fi luat un kilogram de cârnaţi, ar fi dat 43 de lei.

E drept, pare mult, dar nu şi pentru cine ştie cât de gustoasă şi sănătoasă e carnea. Slănina de Mangaliţa, de pildă, are până la 70 la sută acizi graşi nesaturaţi. E ca şi cum am pune pe masă somon, ne explică crescătorii. Porcul de Mangaliţa a apărut acum două secole. Deşi e uşor de crescut, are pretenţiile lui.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Porcul de Mangaliţa e ca somonul de bun!