Antena Meniu Search
x

Postul Adormirii Maicii Domnului. Care sunt zilele cu dezlegare la peşte în 2021

Duminică, 1 august, este o zi importantă pentru credincioşii ortodocşi din întreaga lume pentru că pe 1 august începe postul Adormirii Maicii Domnului.

de Redactia Observator

la 01.08.2021, 11:10

Postul Adormirii Maicii Domnului se ţine în perioada 1-15 august
Postul Adormirii Maicii Domnului se ţine în perioada 1-15 august
  • Postul Adormirii Maicii Domnului ţine în perioada 1-15 august.

Postul Adormirii Maicii Domnului începe pe 1 august şi durează două săptămâni, până pe 15 august, când se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului sau Sf. Maria Mare. 

Conform basilica.ro, postul Adormirii Maicii Domnului a fost stabilit de Biserică pentru reamintirea virtuților Sfintei Fecioare Maria și a postului cu care ea însăși s-a pregătit, după tradiție, pentru trecerea la cele veșnice.

Cum se ţine postul Adormirii Maicii Dommnului

Postul Adormirii Maicii Domnului presupune respectarea anumitor datini precum consumarea de mâncare uscată în zilele de luni, miercuri şi vineri, consumarea de legume fierte, fără untdelemn, în zilele de marţi şi joi şi consumarea de untdelemn şi vin în zilele de sâmbătă şi duminică.

De asemenea, sursa amintită precizează că Sfântul Ioan Gură de Aur are un cuvânt pentru toţi cei care, din diferite motive, nu pot posti: "Dacă slăbiciunea voastră trupească nu vă îngăduie să treceţi ziua fără să mâncaţi, nici un ins înţelept nu v-ar putea ţine de rău. Stăpânul nostru e blând şi cu omenie, nu ne cere de nimic peste puterile noastre”.

Postul Adormirii Maicii Domnului aduce şi câteva în prim plan şi câteva tradiţii. La ţară se obişnuieşte ca de Sântămaria Mare să fie angajaţi pândarii în vii şi să fie „legat” ciocul păsărilor, pentru a nu mai putea strica boabele de struguri. De Sântămaria Mare se adună ultimele plante de leac, putându-se afla cum va fi toamna ce se apropie, şi se culeg flori care se pun la icoana Fecioarei Maria, considerându-se că apoi sunt bune la tămăduirea feluritelor beteşuguri.

Zile cu dezlegare la peşte în postul Adormirii Maicii Domnului din 2021

Pe parcursul postului Adormirii Maicii Domnului, credincioşi au cinci zile cu diferite dezlegări. Astfel, pe 1 august, duminică, în prima zi a postului, dar şi pe 7, 8 şi 14 august există dezlegare la untdelemn şi vin. 

De asemenea, avem şi o zi cu dezlegare de peşte. Este vorba despre vineri, 6 august, când credincioşii sărbătoresc Schimbarea la faţă a Domnului.

De cele mai multe ori, credincioşii profită de această dezlegare la peşte şi consumă cât mai multe alimente pe bază de peşte.

Adormirea Maicii Domnului sau Sf. Maria Mare, sărbătoare importantă pentru ortodocşi pe 15 august 2021

Postului Adormirii Maicii Domnului se încheie pe 15 august, duminică. Atunci, credincioşii ortodocşi sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului sau Sf. Maria Mare. 

În 1166, la Constantinopol, s-a stabilit, oficial, ca postul Adormirii Maicii Domnului să se ţină în perioada 1-15 august. Asta după ce, iniţial, creştinii din zona Constantinopolului posteau doar patru zile, cei din Ierusalim posteau opt zile, iar creştinii din Antiohia posteau o singură zi, la praznicul Schimbării la faţă a Domnului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Postul Adormirii Maicii Domnului. Care sunt zilele cu dezlegare la peşte în 2021