Antena Meniu Search
x

Video Povestea tânărului din Cluj care a câştigat în instanţă îngheţarea creditului în franci elveţieni

Un tânăr din Cluj a învins banca: a câştigat în instanţă îngheţarea creditului în franci eleveţieni la un curs de 2,3 lei. Mai mult, banca este obligată să îi dea banii plătiţi în plus în ultimii ani. Practic, după recalculare, clientul ar putea scăpa complet de datorie. Mii de români şi-au câştigat dreptatea în instanţă, după ce au încercat, fără succes, să renegocieze cu băncile. Alte câteva mii încă aşteaptă decizia judecătorilor.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 18.06.2021, 20:25

Vezi și
  • Tânărul a atacat în instanţă acţiunea băncii de a creşte dobânda, după ce cursul francului elveţian a explodat.

În plin boom imobiliar, mulţi tineri au căzut în capcana creditelor în franci elveţieni. Fiul Marianei, spre exemplu, a împrumutat în 2008 peste 35 mii franci elveţieni pe 30 de ani pentru a-şi constui o casă.    

Mariana Vedean, mama împrumutatului: Credit n-am putut lua decât în franci. Era cea mai sigură valută la momentul respectiv. 

Laurian Lungu, economist: Leul era mai puternic decât francul la acel moment şi erau mai avantajoase la acea vreme creditele.

Între timp, însă, cursul francului elveţian a explodat, iar dintr-o rată de 700 de lei, tânărul a ajuns să plătească băncii dublu. Lună de lună. 

Pe acelaşi subiect

Mariana Vedean, mama împrumutatului: Parcă nu ştiţi cum se majorează la noi salariile. Trebuie să aduni din toate buzunarele mărunţişul, să faci faţă. Şi dublată rata, închipuiti-vă, greu. Foarte greu.

Singura şansă era renegocierea contractului. În urmă cu trei ani, familia a ajuns la capătul puterilor. Cum la bancă n-a găsit înţelegere, a apelat la avocaţi, iar azi a primit vestea cea mare: Cursul creditului a îngheţat la 2 lei şi 30 de bani pentru un franc elveţian, iar banca este obligată să restituie diferenţa. 

Specialiştii anunţă o creştere a dobânzilor la credite

Adrian Cuculis, avocat: Este posibil ca acest debitor să ajungă cu creditul la final. Creditul prin compensare să se stingă acum, în 2021. 

Mariana Vedean, mama împrumutatului: Cum am primit vestea? Nu puteam crede. Nu puteam crede că, după atâta chin şi atâtea încercări nereuşite, să ajungem la capăt...parcă nu...până nu vedem că se şi pune în aplicare, nu credem. 

O decizie definitivă, dar pe care banca se gândeşte să o atace. Într-un răspuns pentru Observator, reprezentanţii băncii spun că îşi rezervă dreptul de a formula o cale extraordinară de atac. 

Adrian Cuculis, avocat: În decembrie 2020, instanţa de fond a respins cererea de chemare în judecată apreciind cumva discreţionar, spunem noi, o parte din deciziile date de CJUE, aplicându-le pe cele negative, nu pe cele pozitive. Instanţa de apel desfiinţează în integralitate decizia de la fond, anulează deczia și îngheață cursul, apreciind practica pozitivă a CJUE.

Pentru a nu fi puşi în astfel de situaţii, experţii ne sfătuiesc să facem toate calculele înainte să ne îndatorăm pe trei decenii şi să ne împrumutăm în moneda în care ne primim şi salariul. 

Laurian Lungu, economist: Astăzi, ratele dobânzilor sunt mici, în raport cu ce am trăit. Ele vor creşte. Oamenii trebuie să ştie că cine se împrumută astăzi, suma va creşte în viitor. Este aproape o certitudine.

Datele Băncii Naţionale arată că numărul celor care s-au împrumutat a crescut în ultimul an. 

"Vom respecta hotărârea instanţei aşa cum a fost ea pronunţată. Nu putem însă să nu constatăm că este o practică izolată, a unui complet de la Tribunalul Comercial Cluj, contrară practicii generale din România, dar şi dreptului Uniunii Europene. Pornind de la această constatare, ne rezervăm dreptul de a formula o cale extraordinară de atac pentru încălcarea de către instanţă a dreptului comunitar", a fost mesajul transmis de reprezentanţii băncii respective.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Povestea tânărului din Cluj care a câştigat în instanţă îngheţarea creditului în franci elveţieni