Antena Meniu Search
x

EXCLUSIV Gramajul alimentelor din magazine este mai mic decat cel inscriptionat pe ambalaje

Nici kilogramul de zahar nu mai e kilogram. Putini sunt cei care pun pe cantarul de acasa ce cumpara de la magazin. Si trec cu vederea eticheta. Pe asta mizeaza si producatorii care prefera sa taie din greutate decat sa scumpeasca alimentele.

Vezi și

Reporterul Observator a comparat o ciocolata cu lapte de 2,7 lei, cu o greutate de 100 de grame, cu alta tableta de pe raftul urmator. Tot ciocolata cu lapte, tot 2,7 lei, dar are cu 10 grame mai putin.

Explicatia este simpla. Producatorul a decis ca noile loturi de ciocolata sa aiba un gramaj mai mic pentru a pastra pretul. In mod normal ar fi trebuit sa scumpeasca produsul din cauza costurilor mai mari. Cumparatorul nici nu observa diferenta de greutate si continua sa plateasca aceiasi bani.

“De foarte multe ori daca ambalajul este aproape identic din punct de vedere al marimii s-ar putea ca uitandu-ne mai atent spre ambalaj sa vedem ca difera din punct de vedere al gramajului”, a declarat si Sorin Mierlea, presedintele Asociatiei Nationale Protectia Consumatorului

La fel se intampla si la margarina. In doua cutii identice ca dimensiune exista de fapt cantitati diferite. Gramajul s-a redus de la 500 la 400 de grame odata cu imbunatatirea produsului.

Si nu este singura metoda neortodoxa la care apeleaza comerciantii. Controalele inspectorilor pentru protectia consumatorului demonstraza ca aproape o treime dintre comercianti inseala la gramaj. O cantitate scrie pe eticheta si alta cantareste de fapt produsul respectiv.

La prima vedere, 80 de grame de malai lipsa nu inseamna o cantitate foarte mare pentru client. Socoteala arata altfel insa pentru comerciant care isi rotunjeste profitul. De exemplu, la fiecare 11 pachete cu gramaj mai mic, producatorul mai scoate un pachet cu malai.

Pentru astfel de neregului, ANPC a dat amenzi in valoare de peste 100.000 de euro in ultima luna.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » EXCLUSIV Gramajul alimentelor din magazine este mai mic decat cel inscriptionat pe ambalaje