Antena Meniu Search
x

Video Producătorul documentarului ”Wild Carpathia” a restaurat o casă bătrânească din satul brașovean Șirnea

Satul Șirnea, de la poalele Pietrei Craiului are, din această iarnă, un nou locatar. Charlie Ottley, deja celebrul producător al documentarelor Wild Carpathia și Flavours of Romania şi-a cumpărat o casă bătrânească și a amenajat-o păstrând tradițiile locului.

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 16.01.2021, 22:12

Vezi și
  • Suntem la doi pași de limita Parcului Național Piatra Craiului, la aproximativ 1200 de metri altitudine
  • Acesta este satul Șirnea, poate cea mai frumoasă așezare din întreaga zonă Bran Moieciu

Frumuseţea locului şi şarmul caselor tradiţionale l-au determinat pe realizatorul britanic să aleagă satul braşovean Șirnea. Şi-a cumpărat o căsuţă şi alături de partenera de viaţă au decis să o transforme într-un cămin primitor care îmbină tradiţiile cu modernul.

Charlie Ottley, producător TV: Ceea ce am vrut să facem a fost să arătăm întregii țări că poți lua o casă tradițională a bunicii și să o transformi în ceva modern, confortabil, chic, interesant și cald.

Modificările au fost minime. Acoperișul a fost făcut cu șiță, aşa cum sunt toate acoperişurile caselor tradiţionale de la munte. Ferestrele au fost demontate și restaurate manual, iar scara interioară a fost făcută din lemnul unui perete al vechii case.

Tiberiu Vălimăreanu, meșter: Am găsit lemnul acesta vechi, care arată foarte bine și l-am prelucrat din nou. E foarte rezistentă, trebuie să-l mai dăm doar cu un tratament.

Charlie Ottley, pasionat de România

Sunt zece ani de când Charlie Otlley arată întregii lumi locurile frumoase din România. Miercuri, președinția i-a acordat producătorului britanic Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, pentru contribuția la promovarea României.

Charlie Ottley, producător TV: Am rămas fără cuvinte, nu am mai știut ce să zic. De obicei, eu nu rămân așa, dar pentru mine, după zece ani în care am încercat să ajut România și să promovez un loc în care cred, un loc pe care-l iubesc, un loc în care trăiesc, pentru mine e o uriașă onoare.

În căsuţa bătrânească Charlie Ottley are un loc special destinat trofeelor.

Charlie Ottley, producător TV: Ăsta e singurul loc în care poți să-ți pui premiile, la toaletă.

Reporter: De ce aici?

Charlie Ottley, producător TV: Pentru că altfel ai părea lipsit de modestie, lăudăros. Un englez, dacă vrea să se laude cu realizările lui, trebuie să își pună trofeele în toaletă.

Dorel Terciu, localnic: De când a intrat domnul Charlie aici, a pus Primăria în mișcare. A pus pietriș, a deszăpezit, a băgat lama aici, de când a intrat domnul Charlie, se simte ceva.

Întreg proiectul de restaurare a casei a costat 30.000 de euro. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri sociale » Producătorul documentarului ”Wild Carpathia” a restaurat o casă bătrânească din satul brașovean Șirnea