Antena Meniu Search
x

Proiect de lege: pedofilii ar putea primi închisoare pe viaţă

Pedofilii ar putea fi închişi pe viaţă. Un proiect de lege în acest sens a ajuns deja la Camera Deputaţilor. Un proiect de lege care prevede asta se află deja în dezbatere la Camera Deputaţilor. Specialiștii spun că ar putea să devină lege, mai ales că pedepsele pentru astfel de fapte deosebit de grave sunt mici, iar închisoarea pe viață ar putea înseamna și o mișcorare a numărului de agresiuni sexuale.

de Redactia Observator

la 05.05.2020, 22:12

Vezi și
  • Proiectul de lege prevede majorarea pedepselor pentru infracțiunile sexuale
  • Castrarea chimică, o altă variantă pentru pedepsirea pedofililor

Era începutul anului 2018. Fostul poliţist Eugen Stan fost filmat în timp ce agresa sexual doi copii în liftul unui bloc din sectorul 6 al Capitalei. Ancheta a scos la iveală nu mai puţin de 18 infracţiuni sexuale. Dar fostul agent nu şi-a primit nici acum pedeapsa. Procesul încă se judecă. La final, ar putea primi maximum 12 ani de închisoare, conform legislaţiei actuale. Fostul poliţist este doar unul din sutele de agresori sexuali prinşi anual în România.

În fiecare an sunt săvârșite aproximativ 600 de agresiuni asupra minorilor, iar aproximativ 400 dintre aceastea sunt agresiuni sexuale. Această infracțiune este pedepsită cu închisoare de la 5 la 12 ani, iar doar în cazul în care minorul decedează atunci pedeapsa este între 7 și 18 ani de închisoare

În alte țări, cum ar fi Franța, pedeapsa poate ajunge la 20 de ani de închisoare. Iar în Belgia, dacă fapta a fost comisă cu violență, atunci infractorul primește inchisoare pe viață, fără drept de eliberare condiționată. Abia acum, autorităţile vor să înăsprească şi la noi pedepsele. Un proiect de lege care a trecut tacit de Senat prevede ca pedofilii să-şi petreacă toată viaţa în spatele gratiilor.

Proiectul este în dezbatere la Camera Deputaţilor

PETRU MOVILĂ, deputat PMP - Eu cred că acest proiect de lege este o necesitate. Noi am considerat că acest proiect trebuie să vină cu o pedeapsă cât se poate de dură pentru a tăia elanul, pornirile unor astfel de agresori.

ADRIAN CUCULIS, avocat - Închisoarea pe viață este destinată unor infracțiuni deosebit de grave cum sunt acelea îndreptate asupra statului. Trebuie să observăm că și fapta aceasta de viol asupra unui minor este deosebit de gravă, era necesară o modificare a codului penal.

Dar închisoarea pe viaţă nu garatează şi reabilitarea infractorului, atrag atenţia psihologii.

KEREN ROSNES, psiholog - Cred că varianta cea mai bună este castrarea chimică. Închisoarea pe viață nu o să facă decât să fie un om inutil social și care nu se va reabilita niciodată. Aceste persoane pot să se reintegreze social, însă trebuie rezolvată problema care îi domină și impulsul care nu pot să îl stăpânească.

Pentru victimă însă, închisoarea pe viață ar putea însemna o formă de siguranță, spun psihologii. În perioada 2016-2018, 629 de persoane au fost condamnate definitiv pentru agresiuni sexuale asupra unui minor. Iar 239 agresori au fost eliberaţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Proiect de lege: pedofilii ar putea primi închisoare pe viaţă