Antena Meniu Search
x

Prunele, fructele care ne pregătesc sistemul imunitar pentru sezonul rece

Toamna se numără prunele. Chiar dacă, din cauza vremii capricioase, producţia este cu 20% mai mică decât anul trecut, pieţele sunt pline cu aceste fructe bogate în vitamina C. Medicii spun că trebuie consumate ca să ne pregătim sistemul imunitar pentru sezonul rece.

de Redactia Observator

la 04.09.2019, 22:47

Vezi și

Toamna se numără prunele. Chiar dacă, din cauza vremii capricioase, producţia este cu 20% mai mică decât anul trecut, pieţele sunt pline cu aceste fructe bogate în vitamina C. Medicii spun că trebuie consumate ca să ne pregătim sistemul imunitar pentru sezonul rece. Iar bucătarii ne sar în ajutor cu o listă lungă de reţete inedite în care pot fi folosite şi prunele. 

De la o oră la alta, prunele de pe tarabele din pieţe se vând mai ceva ca pâinea caldă în Iaşi. 

Un kilogram de prune costă doar patru lei. La schimb, primim mai multe beneficii decât ne putem imagina. Două, trei prune ne asigură 10% din necesarul zilnic de vitamina C şi sunt un aliat puternic împotriva răcelii. 

Foarte populare sunt găluştele cu prune, numite şi "gomboţi". Pentru un gust desăvârşit, trebuie să folosim reţeta veche, a bunicii. Aluatul se amestecă cu cartofi fierţi daţi pe răzătoare, făină, zahăr şi un ou. 

Găluştele se lasă la fiert în apă clocotită timp de şapte minute. Apoi, se îmbracă într-o crustă aromată din zahăr, pesmet şi scorţişoară.

Cărnoase şi aromate, prunele pot înnobila oricând o friptură de miel cu orez, o salată sau chiar un piept de raţă cu un sos dulce-acrişor.

Aromele se completează în farfurie cu un piure fin de ţelină.

România a cultivat anul trecut prune pe o suprafaţă de 113.000 de hectare. Cu o producţie de peste 530.000 de tone în 2018, ţara noastră mai mai e numită şi prunarul Europei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Prunele, fructele care ne pregătesc sistemul imunitar pentru sezonul rece