Antena Meniu Search
x

Suntem în topul europenilor la producţia de lapte, dar pe rafturile magazinelor găsim brânză, caşcaval şi iaurt numai de import

România, frumoasa ţară săracă şi dependentă de import. Inclusiv lactate aducem din străinătate. Ungaria, Polonia ori Germania, sunt doar câteva exemple.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 26.08.2020, 22:17

Vezi și
  • România are doar câteva fabrici de lapte 100 la sută româneşti.
  • Laboratoare unde se petrece magia: laptele se transformă în brănză. 

De-a lungul anilor, giganţii alimentari internaţionali au înghiţit afacerile producătorilor de lactate din plan local, astfel că producătorii cu un capital 100% românesc pot fi număraţi pe degete.

România are doar câteva fabrici de lapte 100 la sută româneşti. Laboratoare unde se petrece magia: laptele se transformă în brănză. Aici ajung zilnic 20 de mii de litri de lapte. Este pasteurizat iar apoi ia calea altor produse: telemea, iaurt sau smântână.

Lui Mădălin îi revine sarcina de a degresa smântâna. Face asta de trei ani.

Mădălin, angajat: Tocmai am degresat o smantana de 12%. Acum ii facem o preincalzire, dupa care o trecem prin omogenizator si o mutam la vana de pasteurizare.

Andra Mitu, langa vana cu smantana: În această vană de pasteurizare sunt 500 litri de smântână. După ce va fi gata procesul, smantana va merge spre ambalare, iar mai apoi in depozitele frigorifice si este gata de livrare.

În spatele fiecărui borcan de smântână sau sticlă de lapte stă multă muncă. Şi multe probleme. În România sunt în jur de 185 de procesatori de lapte. În top 50 sunt însă cei un un capital străin.

Astfel că brânzeturile sută la sută româneşti sunt preparate de muncitori străini. În această fabrică multi angajaţii sunt din Sri Lanka.

Producătorii locali se plâng că e greu să reziste pe o piaţă dominată de marile firme străine.

Deşi în ţară încă mai există producători de lactate cu un capital 100% românesc,pe rafturile marilor magazine produsele gigantilor alimentari internaţionali ocupă cel mai mult spaţiu.

Spre exemplu, doar in cazul untului am găsit două trei sortimente suta la suta româneşti, restul sunt branduri ale giganţilor internaţionali

România importă lactate din Polonia, Ungaria şi Germania şi exportă în Grecia, Republica Moldova şi Croaţia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Suntem în topul europenilor la producţia de lapte, dar pe rafturile magazinelor găsim brânză, caşcaval şi iaurt numai de import