Antena Meniu Search
x

Reacţia MAI, după suspiciunile de TBC din arestul central al Poliţiei Capitalei: "Nu a fost confirmat niciun caz"

Niciun caz de îmbolnăvire cu tuberculoză nu a fost înregistrat, din ianuarie şi până în prezent, la cele 700 de persoane private de libertate din Arestul Central al Poliţiei Capitalei, deşi au existat mai multe suspiciuni, spun reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne.

Niciun caz de îmbolnăvire cu tuberculoză nu a fost înregistrat, din ianuarie şi până în prezent, la cele 700 de persoane private de libertate din Arestul Central al Poliţiei Capitalei, deşi au existat mai multe suspiciuni, spun reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne.

Reprezentanţii MAI au declarat, marţi după-amiază, într-o conferinţă de presă, că Spitalul Penitenciar Jilava nu a confirmat niciun caz de TBC la persoanele private de libertate din Arestul Central al Poliţiei Capitalei, în urma controalelor medicale mai mulţi deţinuţi fiind duşi la unitatea sanitară cu suspiciuni de tuberculoză.

”Conform datelor comunicate de personalul medico-sanitar din reţeaua MAI, în 2017, în perioada ianuarie-iunie, au fost făcute examene clinice şi radiologe pentru 700 de persoane private de libertate. Cei la care a apărut suspiciunea de tuberculoză au fost transferaţi la Spitalul Penitenciar Jilava pentru confirmarea diagnosticului şi tratament, după caz. Spitalul Penitenciar Jilava nu a confirmat însă niciun caz de TBC în rândul persoanelor private de libertate care au fost transferate din Centrul de arest din Capitală”, a declarat Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, răspunzând unor întrebări.

Precizările vin în contextul în care liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, Dumitru Coarnă, a susţinut că mai mulţi poliţişti de la Arestul Central s-au îmbolnăvit de tuberculoză, contractând boala de la deţinuţi. De asemenea, Coarnă a spus că în prezent mai mulţi agenţi sunt investigaţi de medici şi s-ar încerca muşamalizarea acestor cazuri.

Pe acelaşi subiect

MAI a infirmat aceste acuzaţii şi într-un comunicat de presă, arătând că ”în spaţiile carcerale nu au fost identificate surse de infestare, cazurile depistate fiind ale unor persoane ce prezentau boala anterior încarcerării”.

”La nivelul centrelor de reţinere şi arestare preventivă din Bucureşti, Centrul Medical de Diagnostic  şi Tratament Ambulator  Dr. Nicolae Kretzulescu nu a confirmat, până în  prezent, niciun caz de TBC. Toate cazurile depistate la încarcerare au fost gestionate conform prevederilor legale, persoanele fiind transferate către Spitalul Penitenciar Jilava”, se precizează în comunicat. 

MAI mai arată că persoanele aflate în stare de reţinere şi/sau arestare preventivă, la recomandarea medicului ce deserveşte centrul, sunt duse la investigaţii medicale de specialitate sau sunt transferate în unităţi de tip spital-penitenciar sau la un spital public.

”Poliţiştii nu au pregătirea necesară de a stabili ce măsuri medicale (recoltare de probe, administrare de tratamente sau proceduri ) se iau asupra unei persoane încarcerate, având doar atribuţii de a duce la îndeplinire recomandările medicale, prin transportarea persoanei la unitatea sanitară indicată”, potrivit MAI.

Conform sursei citate, persoanele condamnate beneficiază gratuit, potrivit legii, de îngrijiri, tratament medical şi medicamente, însă pot solicita, contra cost, să fie examinate, la locul de deţinere, de un medic din afara sistemului penitenciar, constatările acestuia fiind consemnate în dosarul medical al persoanei condamnate.

La ora transmiterii acestei ştiri, la sediul MAI are loc o şedinţă pe această temă, la care participă inclusiv ministrul de Interne, Carmen Dan.

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Reacţia MAI, după suspiciunile de TBC din arestul central al Poliţiei Capitalei: "Nu a fost confirmat niciun caz"