Antena Meniu Search
x

Recolta buna, mancare tot mai scumpa

Avem recolta buna, dar nu si preturi mici. A inceput deja treieratul graului, iar agricultorii estimeaza o productie dubla fata de cea de anul trecut. De altfel, vor fi culturi bogate in toate sectoarele. Vestea proasta este ca recolta nu va scadea si pretul de la raft.

Vezi și

Dupa ce in urma cu un an seceta a ars toate culturile, acum agricultorii isi freaca mainile de bucurie in fata lanurilor cu spice bogate de grau.

Daca anul trecut, agricultorii prahoveni au recoltat in medie 2,3 tone de grau la hectar, anul acesta vor treiera cu cel putin o tona si jumatate in plus. Cat despre porumb, recolta de anul acesta ar putea fi dubla fata de cea de anul trecut.

Mai exact, in 2012, producatorii romani n-au cules nici 2,2 tone de pe un hectar cultivat cu porumb. Iar la toamna sunt siguri ca vor aduna cel putin cinci tone.

Mandra si galbena, si cultura de floarea soarelui ii face pe agricultorii romani sa spere la o productie dubla fata de anul trecut.

Iar recolta de rapita este cea mai bogata din ultimii ani. Anul trecut, agricultorii abia au cules 150 de mii de tone.

Productia buna scade pretul cerealelor. Kilogramul de grau se vinde astazi la poarta silozului cu cel mult 70 de bani, la jumatate fata de anul trecut. Nu la fel se va intampla si cu pretul alimentelor.

Pretul carnii a crescut in ultima luna cu mai bine de cinci procente, spun producatorii. Datele Institutului National de statistica arata ca de la inceputul anului fructele s-au scumpit cu peste 15 la suta, iar legumele cu aproape 10 procente.

“Daca vorbim de preturile de la paine si de la toate produsele primare nu vor creste. Asta este sigur. Preturile vor ramane constante. Scaderea nu poate sa fie decat insignifianta. Nu vad o scadere masiva. Daca vorbim de zootehnie, de cerealele bagate in furaje, in orice caz, impactul se va simti undeva spre iarna”, a declarat Sorin Minea, presedinte Romalimenta.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Recolta buna, mancare tot mai scumpa