Antena Meniu Search
x

Rectificarea bugetară aduce veşti proaste pentru români

După creşteri de salarii şi pensii, inevitabil urmează vara tăierilor! Se anunţă o perioadă grea pentru economie: de la restructurări în instituţiile de stat, până la tăieri de bugete şi noi impozite. Vor avea de suferit şi elevii, care riscă să rămână fără ajutorul guvernului.

de Redactia Observator

la 04.07.2019, 20:22

Vezi și

După creşteri de salarii şi pensii, inevitabil urmează vara tăierilor! Se anunţă o perioadă grea pentru economie: de la restructurări în instituţiile de stat, până la tăieri de bugete şi noi impozite. Vor avea de suferit şi elevii, care riscă să rămână fără ajutorul guvernului. Totul s-a discutat cu uşile închise la Comitetul Executiv Naţional al PSD.

În momentul de faţă există o gaură în bugetul de stat de 11 miliarde de lei iar ca să o acopere, astfel încât la finalul anului să se încadreze în deficitul bugetar de 3%, convenit cu Uniunea Euopeană, Guvernul trebuie să salveze, de undeva, peste 7 miliarde de lei. 

Potrivit unor surse, una dintre variantele propuse de Eugen Teodorovici aseară în CEX este renunţarea la câteva programe de stat precum cornul şi laptele ori Primul Ghiozdan, program prin care elevii de clasa 1 şi pregătitoare ar trebui să primească un ghiozdan cu rechizite.

O opţiune luată în calcul ar fi şi impozitarea progresivă a pensiilor speciale şi se va face, de asemenea, o analiză serioasă în instituţiile de stat aşa că nu ar fi exclus să se recurgă şi la restructurări.

Singura cale de scăpare pentru România ar fi să dovedească faptul că deficitul bugetar a fost depăşit din cauza unor invesiţii majore în proiecte mari cum ar fi Autostrada Comarnic - Braşov ori Târgu Neamţ - Iaşi, însă probabil că ar fi imposibil ca aceste proiecte să fie finalizate până la sfârşitul anului, mai ales că suntem deja la jumătatea lui şi nu am dat în folosinţă niciun kilometru nou de autostradă.

Guvernul are timp să facă rectificarea bugetară şi să anunţe măsurile, până la finalul lunii iulie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Rectificarea bugetară aduce veşti proaste pentru români