Antena Meniu Search
x

Referendum pentru familie. Infracţiunile la vot se pedepsesc cu puşcărie sau amendă

Referendumul pentru familie se va desfăşura sâmbătă şi duminică, 6 - 7 octombrie 2018. Autorităţile precizează că dreptul de a vota nu poate fi împiedicat sub nicio formă, iar persoanele care vor încerca să corupă alegătorii vor fi pedepsiţi conform legii.

Referendumul pentru familie se va desfăşura sâmbătă şi duminică, 6 - 7 octombrie 2018, iar secţiile de votare vor fi deschise între orele 07:00 şi 21:00.

Autorităţile precizează că dreptul de a vota nu poate fi împiedicat sub nicio formă, iar persoanele care vor încerca să corupă alegătorii vor fi pedepsiţi conform legii.

Astfe, autoritatea electorală precizează că împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

De asemenea, atacul, prin orice mijloace, asupra localului secției de votare se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Pe acelaşi subiect

Referendum 2018. Coruperea alegătorilor

Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Referendum 2018. Frauda la vot

Fapta persoanei care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori, 

prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

Cu aceeași pedeapsă se sancționează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.

Referendum 2018. Violarea confidențialității votului

Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepsește cu amendă. Dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secției de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

Referendum 2018. Nerespectarea regimului urnei de vot

Deschiderea urnelor, înainte de ora stabilită pentru închiderea votării, se pedepsește cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

Încredințarea urnei speciale altor persoane decât membrilor biroului electoral al secției de votare ori transportarea acesteia de către alte persoane sau în alte condiții decât cele prevăzute de lege se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

Referendum 2018. Falsificarea documentelor electorale

Falsificarea prin orice mijloace a înscrisurilor de la birourile electorale se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Cu aceeași pedeapsă se sancționează și înscrierea în copia de pe lista electorală permanentă ori de pe lista electorală suplimentară a unor persoane care nu figurează în această listă.

Chiar şi tentativa la infracțiunile electorale se pedepsește.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri sociale » Referendum pentru familie. Infracţiunile la vot se pedepsesc cu puşcărie sau amendă