Antena Meniu Search
x

Referendum pentru familie 2018. Ce înseamnă dacă votezi "Da" sau "Nu"

Referendum pentru familie 2018. Românii sunt chemaţi să voteze pe 6 şi 7 octombrie înlocuirea sintagmei „între soți” din art. 48, alin. (1) al Constituției cu „între un bărbat și o femeie”.

Referendum pentru familie 2018. Românii sunt chemaţi să voteze pe 6 şi 7 octombrie înlocuirea sintagmei „între soți” din art. 48, alin. (1) al Constituției cu „între un bărbat și o femeie”.

Demersul are la bază o inițiativă cetățenească demarată de Coaliția pentru Familie la sfârșitul anului 2015. Inițiativa a strâns numărul de semnături necesare pentru a iniția un proiect de lege constituțională.

Referendum 2018. Înlocuirea termenului de "soţi" cu "bărbat şi femeie"

Potrivit expunerii de motive din proiectul de lege, acesta își propune să înlăture orice echivoc pe care utilizarea termenului de "soți" ar putea să-l aducă în conturarea noțiunii de "familie", a raportului dintre "familie" și dreptul fundamental al bărbatului și al femeii de a se căsători și a întemeia o familie.

Pe acelaşi subiect
Referendum 2018. Constituţia României, articolul 48

Căsătoria este deja reglementată în articolul 277 din Codul civil, care interzice alte forme de conviețuire echivalente cu aceasta, cum ar fi căsătoriile și parteneriatele civile între persoane de același sex).

Mai multe organizaţii văd în această inițiativă o restrângere a drepturilor minorității LGBT(colectivitatea lesbiană, gay, bisexuală, transsexuală și intersexuală).

Referendum 2018. CCR a avizat modificarea

Însă, Curtea Constituțională a avizat propunerea de modificare pe 20 iulie 2016, reținând că ea nu aduce nicio ingerință vreunui drept individual.

Propunerea de revizuire a fost avizată pozitiv și de Camera Deputaților pe 27 martie 2017, însă organizarea referendumului a fost amânată după ce, în septembrie 2017, 38 de senatori PNL și USR au atacat noua formă a Legii referendumului la CCR, care a respins ulterior sesizarea.

Pe 11 septembrie 2018, Senatul, în calitate de for decizional, a adoptat propunerea de revizuire a Constituției cu 107 voturi „pentru”, 13 voturi „împotrivă” și șapte abțineri.

Referendum pentru familie 2018. Da sau nu

La referendum, cetățenii României vor răspunde la întrebarea "Sunteți de acord cu Legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament?"

Referendum pentru familie 2018. De ce trebuie să votezi

Dacă cel puţin 25% din românii cu drept de vot vor vota "DA", Constituţia României se va modifica, iar familia va fi redefinită în forma adoptată de Parlament. Adică, "între un bărbat și o femeie" şi nu "între soţi".

Referendum familie 2018. Ce se întâmplă dacă votezi da

Dacă majoritatea va vota "Nu", atunci Constituţia României nu se va modifica, iar definiţia căsătoriei şi familiei ca fiin "între soţi" va rămâne nemodificată, oferind posibilitatea ulterioară de recunoaştere a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex.

Referendum familie 2018. Ce se întâmplă dacă votezi nu

Referendum 2018. Căsătoria între persoane de acelaşi sex

România este una dintre țările europene care nu acordă niciun fel de recunoaștere legală cuplurilor de același sex.

Totuşi, 13 state europene oficiază căsătorii între persoane de același sex. Alte țări, cum ar fi Bulgaria, Letonia, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Serbia, Ucraina, Croația, Macedonia, Slovacia și Ungaria, au limitat prin Constituție căsătoriile între persoane de sexe opuse.

Referendumul pentru familie va avea loc pe 6 și 7 octombrie 2018.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Referendum pentru familie 2018. Ce înseamnă dacă votezi "Da" sau "Nu"