Antena Meniu Search
x

Video Regulile pentru redeschiderea școlilor au rămas doar pe hârtie! Jumătate dintre unităţile de învăţământ nu au apă, săpun și măști

Şcolile au fost redeschise, dar regulile care să oprească răspândirea pandemiei au rămas doar pe hârtie. Jumătate dintre unităţile de învăţământ n-au apă caldă, săpun, măşti sau dezinfectanţi. Şi distanţarea este imposibilă într-o treime din sălile de clasă. Toate aceste date apar într-un sondaj la care au răspuns aproape toţii elevii din ţară.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 25.02.2021, 20:13

Vezi și
  • Jumătate dintre elevii din toată ţara spun că nu au apă caldă şi săpun la şcoală, potrivit analizei făcute de Consiliului Naţional al Elevilor.

Sunt imagini din România anului 2021, în plină pandemie. Într-o şcoală din judeţul Iaşi, nu pot fi respectate nici cele mai banale reguli de igienă. Sute de copii merg la o toaletă rudimentară, ruginită. Aici, pare că nici măcar apa caldă nu s-a inventat.

Clara Mihociu, reporter Observator: ”500 de copii vin zilnic și folosesc această toaletă. 100 dintre aceștia au mai puțin de 6 ani. Și nu au apă curentă nici aici la toaletă și nici în unitatea de învățământ”.

Laura Alupoaie, profesor: ”Sunt toalete vechi. Şi eu sunt fosta elevă a școlii, localnică de aici. Şi eu le-am folosit tot pe acelea care, vă daţi seama, sunt de mulţi ani”.

Școli fără apă caldă și săpun

Şi nu e o situaţie izolată. Jumătate dintre elevii din toată ţara spun că nu au apă caldă şi săpun la şcoală, potrivit analizei făcute de Consiliului Naţional al Elevilor.

Părinte: ”Cum era înainte, cazane, ligheane, mi se pare foarte urât, mai ales în condițiile ăstea... prea proaste”.

Cât despre distanţarea dintre elevi, nici poveste.

Sală de clasă pentru 25 de elevi. 3 metri lăţime, distanţare zero. Aşa stau copiii şi la ore, scaun lângă scaun, nu se mai pune problema de distanţare.

Laura Alupoaie, profesor: ”Avem clase mici ca spaţiu, copii foarte numeroși. Aici, la gimnaziu, avem o clasă de a şasea cu 36 de elevi într-o singură clasă. Vă daţi seama că nu putem respecta distanțarea”.

Aproape 30% dintre școli nu asigura distanțarea

Potrivit sondajului făcut de Consiliul Naţional al Elevilor, aproape 30% dintre şcoli consideră că nu pot asigura distanţarea de 1 metru între copii. În plus, 58,7 la sută dintre şcoli nu au stocuri suficiente de măşti de protecţie pentru elevi şi profesori.

Iar per total, aproape jumătate dintre elevi şi părinţi se plâng că sălile de clasă nu sunt aerisite şi dezinfectate corespunzător.

În astfel de condiţii, nu e de mirare că, de la redeschiderea şcolilor, aproape două mii de elevi şi profesori s-au îmbolnăvit de coronavirus.

Ar putea fi începutul valului 3, spun specialiştii, care au lucrat la trei scenarii referitoare la cum va evolua pandemia în perioada următoare. 

Pe baza datelor colectate de la reluarea cursurilor, Institutul Naţional de Sănătate Publică estimează că o creştere cu doar 4% în fiecare zi ne-ar putea duce din nou în situaţia în care să avem în data de 20 martie aproape 9000 de cazuri raportate la ultimele 24 de ore.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Regulile pentru redeschiderea școlilor au rămas doar pe hârtie! Jumătate dintre unităţile de învăţământ nu au apă, săpun și măști