Antena Meniu Search
x

Explozia de infecții cu noul coronavirus aduce un val de restricții în întreaga Românie

Cazurile de COVID se înmulţesc exponenţial şi harta ţării se înroşeşte de la o oră la alta. Tot mai multe judeţe impun restricţii care ne amintesc de starea de urgenţă. Măştile devin obligatorii aproape în toate spaţiile publice, se închid baruri, cafenele şi restaurante, iar slujbele în biserici sunt interzise. Localnicii oscilează între teama de virus şi teama faţă de ziua de mâine. Frustrarea şi oboseala sunt la cote înalte în aproape toată ţara. Care este situaţia în judeţul dumneavoastră, aflaţi acum. 

de Redactia Observator

la 08.10.2020, 20:12

Vezi și
  • În Brașov au fost 80 de infecții cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore.
  • În Arad au fost interzise slujbele religioase în interiorul bisericilor.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

Nu suntem încă în starea de urgenţă, dar e ca şi cum am fi. După opt luni de pandemie, harta ţării începe, din nou, să se înroşească. 

Suntem în valul doi al pandemiei şi localitate după localitate adoptă restricţii dure ca să stăvilească infectările. Braşov, Cluj, Arad, Ilfov, Constanţa, Timişoara, Suceava şi Iaşi - sunt doar câteva dintre judeţele care au restrâns activităţile economice şi au impus obligativitatea măştii în spaţiile publice. 

Sunt 6634 de cazuri confirmate în Braşov, 80 doar în ultimele 24 de ore. 13 şcoli au trecut deja în scenariu roşu, adică toţii elevii învaţă de acasă. 

Cătălin Văsii, prefect Braşov: Comitetul Judeţean de Situaţii de Urgenţă a luat decizia de a impune obligativitatea purtării măştii într-un perimetru de 100 de metri în jurul şcolilor. 

Dacă până acum masca de protecţie era obligatorie doar în interiorul instituţiilor publice şi în centrul oraşului, acum măsura e extinsă pe mai multe străzi centrale, aglomerate. Chiar şi aşa, pentru unii masca e în continuare opţională. 

În Arad au fost interzise şi slujbele în interiorul bisericilor. Au fost închise sălile de jocuri de noroc, dar şi târgul Obor. Distanţa de doi metri e obligatorie în spaţiile publice, iar cei prinşi fără mască în apropierea şcolilor riscă amenzi dure. Arădenii sunt revoltaţi.

În patru localităţi din Arad, incidenţa îmbolnăvirilor depăşeşte 1,5 la mia de locuitori. Aşa că au fost închise restaurantele, cafenelele şi barurile în Lipova, Zimand, Socodor şi Livada. 

În Lipova, teama pentru ziua de mâine e mai puternică decât teama de virus: "Se prinde musca cu o lopată, cam asta se încearcă aici, prin măsurile astea. Crează psihoză şi e foarte mult stres social şi efectele financiare sunt mari".

Cazurile de Covid-19 au explodat şi în judeţul Cluj. 

Purtarea măştii de protecţie în apropierea unităţilor de învăţământ este obligatorie pentru toate persoanele cu vârsta de peste cinci ani, iar măsura rămâne valabilă pe toată durata stării de alertă. Persoanele prinse că nu poartă mască în aceste zone vor fi sancţionate cu amendă între 500 şi 2500 de lei. 

În Cluj, 10 şcoli sunt în scenariul roşu. De la începutul anului şcolar, 67 de elevi din 35 de şcoli şi 21 de profesori din 18 şcoli s-au infectat cu noul coronavirus. În Dej şi în Gherla, restaurantele, barurile şi cafenelele au fost închise. Terasele pot funcţiona, dar vremea s-a răcit brusc şi au rămas goale. 

Călin Sătmărean, proprietar cafenea: O să închidem total afacerea că nu o să mai avem vânzări, o legătură cu furnizorii, chiria, tot. 

16 localităţi din Timiş au depăşit şi ele pragul de 1,5 infectări la mia de locuitori. Aşa că masca a devenit obligatorie în toate spaţiile publice. S-au închis pentru 14 zile restaurantele, barurile, cafenelele, cluburile şi sălile de jocuri de noroc. Sunt interzise şi spectacolele, concertele, festivalurile, târgurile, oboarele şi pieţele comerciale, cu excepţia pieţelor agrolimentare. 

În județul Suceava sunt trei comune care intră în scenariul roșu. 

Restaurantele se închid şi în Vaslui, iar masca devine obligatorie în toate spaţiile publice deschise din judeţ. Măsuri similare au fost luate şi în Sibiu, Neamţ, Vrancea, Prahova şi Constanţa. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Explozia de infecții cu noul coronavirus aduce un val de restricții în întreaga Românie