Antena Meniu Search
x

Guvernul va fi dat în judecată de sindicalişti. Revoluţia Fiscală poate fi anulată de instanţă

Situaţie fără precedent în România: Revoluţia fiscală ajunge în instanţă! Mai multe sindicate anunţă că dau în judecată Guvernul.

Vezi și

Situaţie fără precedent în România: Revoluţia fiscală ajunge în instanţă! Mai multe sindicate anunţă că dau în judecată Guvernul, după ce 30.000 de funcţionari din administraţia publică au fost afectaţi de transferul contribuţiilor, dar şi de noua grilă a salarizării. Avocaţii susţin că procesul are toate şansele să anuleze schimbările produse de Revoluţia fiscală. Mâine e o nouă zi de foc pentru guvernanţi, e zi de salariu la Ministerul de Interne. Mii de angajaţi vor primi venituri cu sporuri tăiate. 

Sindicaliştii par să-şi fi pierdut răbdarea în lupta cu statul. După ce în şedinţa de Guvern de săptămâna trecută miniştrii au încercat să repare erorile revoluţiei fiscale printr-o nouă ordonanţă de urgenţă, astăzi, reprezentanţii bugetarilor au anunţat că vor acţiona Guvernul în instanţă. 

Săptămâna viitoare, în toate instanţele din ţară vor fi deschise procese din partea funcţionarilor publici. 30.000 dintre aceştia au veniturile scăzute începând cu 1 ianuarie, avertizează liderii sindicali: "Noi am făcut această acţiune în instanţă, pentru că e un fenomen în administraţia publică centrală şi aici mă refer în special la ministere şi la unităţile teritoriale ale ministerelor, unde componente importante pierd la salariu."

Prin ordonanţa de săptămâna trecută s-au corectat pierderile angajaţilor din IT, ale celor din cercetare şi dezvoltare şi ale lucrătorilor part-time, cum ar fi profesorii cu jumătate de normă. Au rămas, însă, problemele de pe noua grilă de salarizare. 

Printre cei afectaţi, spun sidicaliştii, sunt angajaţi ai direcţiilor de sănătate publică, administraţiei prezidenţiale, sau angajaţi din Ministerul de Externe. 

În faţa noilor nemulţumiri, Ministrul Finanţelor spune că o soluţie care să mulţumească pe toată lumea nu există. Însă nu exclude posibilitatea ca unele salarii să fi fost calculate greşit: "Haideţi să numărăm împreună de câte ori s-a modificat cadrul legislativ pe salarizare şi, din păcate, de ani de zile nu s-a găsit o furmulă unitară care să mulţumească tot ce înseamnă sector public. Probabil că vor merge la Ministerul Muncii, vor prezenta o situaţie, vom vedea exact dacă sunt diferenţe de calcul între modul în care s-a aplicat legea şi ceea ce s-a aplicat, de fapt, într-un final."

Avocaţii spun că procesul are toate şansele să anuleze complet Revoluţia fiscală. Şerban Leonard George: "Dacă instanţa constată că este neconstituţională această lege, atunci aceasta va fi anulată strict pe partea pe care instanţa constată neconstituiţionalitatea ei, sau în integralitatea ei. Prin anularea acestei legi, automat toate aceste sarcini vor reveni iarăşi în sarcina angajatorului." 

Mai mult, avocaţii spun că sindicaliştii sunt îndreptăţiţi să ceară şi daune morale. Demersul poate fi frânat, spun reprezentanţii bugetarilor, dacă vor fi invitaţi la Ministerul Muncii pentru găsirea unei soluţii definitive.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Guvernul va fi dat în judecată de sindicalişti. Revoluţia Fiscală poate fi anulată de instanţă