Antena Meniu Search
x

Risipa alimentară are efect direct asupra încălzirii globale. Cum să o eviţi

Anual are loc în Elveţia, la Davos, Forumul Economic Mondial. Anul acesta, 3.000 de participanţi din 117 ţări, patroni de multinaţionale, reprezentanţi politici, personalităţi ale societăţii civile, s-au reunit în Alpii elveţieni pentru cea de-a 50-a ediţie a evenimentului, având ca temă mediul.

de Redactia Observator

la 05.02.2020, 18:05

Anual, în luna ianuarie, are loc în Elveţia, la Davos, Forumul Economic Mondial. Anul acesta, 3.000 de participanţi veniţi din 117 ţări, patroni de multinaţionale, reprezentanţi politici, personalităţi ale societăţii civile, s-au reunit în Alpii elveţieni pentru cea de-a 50-a ediţie a evenimentului, având ca temă mediul.

Organizatorii au ales ca laitmotiv pentru 2020 “o lume mai solidară şi mai durabilă”. Unul dintre factorii care au efect direct asupra încălzirii globale este risipa alimentară.

O treime din alimentele produse anual la nivel mondial pentru consum uman - respectiv 1,3 miliarde de tone - sunt pierdute sau ajung la gunoi, potrivit Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite. Cifra este mai mare cu 40% faţă de 1970 şi se traduce în pierderi de 1.000 de miliarde de dolari anual. De asemenea, echivalează cu 8% din emisiile de gaze cu efect de seră. Una dintre metodele de a lupta împotriva risipei alimentare este eficientizarea modului în care faci cumpărături și consumi alimentele.

Învaţă să foloseşti eficient aparatele de gătit

Dacă dispui de un cuptor electric, trebuie să știi că gătitul cu ajutorul acestui aparat prezintă numeroase avantaje, însă are printre inconveniente consumul de energie. Există însă câteva modalități de a eficientiza utilizarea acestuia. Astfel, în timp ce găteşti, nu deschide ușa cuptorului și opreşte-l cu cinci-zece minute înainte de a expira timpul de preparare, pentru a profita de căldura reziduală. Menține cuptorul curat și ai grijă să elimini orice urmă de grăsime care se depune în timpul coacerii. Decongelează alimentele înainte de a le băga la cuptor și taie-le în bucăți mici pentru a reduce timpul de coacere.

În cazul în care ai ales un aragaz, trebuie să știi că cea mai sănătoasă modalitate de preparare a alimentelor este gătirea la aburi sau pe bain-marie. Alimentele își păstrează mineralele și vitaminele, sunt mai ușor digerabile și mai gustoase. Se pot găti astfel multe tipuri de alimente, de la carne și pește la legume. O altă metodă sănătoasă este gătitul la cuptor, care permite păstrarea gustului, însă acest lucru trebuie să se facă la temperaturi medii. Și metoda de sotare a alimentelor poate fi potrivită, dar depinde de grăsimile folosite - uleiuri cu punct de ardere ridicat, precum cel de germeni de porumb sau măsline extravirgin - și de temperatură, care nu trebuie să fie foarte mare.

Cum poate fi redusă risipa alimentară

Înainte de a merge la cumpărături, trebuie să faci o listă de produse necesare. Iar înainte de a face lista, trebuie să te asiguri că ai consumat tot ceea ce aveai în frigider. Resturi de friptură, brânzeturi, legume, fructe, orice poate fi transformat cu puțină imaginație. Iar pe internet se găsesc numeroase rețete culinare de care te poţi folosi.

Planifică meniul săptămânii următoare în funcție de ce alimente mai ai în cămară și în congelator, pentru a nu cumpăra de două ori aceleași produse. După ce ai făcut lista de cumpărături, mergi la magazin și cumpără exclusiv ce ai notat pe foaia de hârtie.

Sosurile care nu sunt consumate pot fi turnate în formele pentru cuburi de gheață și depozitate în congelator. Același lucru se poate face cu un iaurt pe punctul de a expira și care poate fi folosit ulterior într-un smoothie, de exemplu.

Frunzele de morcovi, sfeclă roșie ori de țelină pot fi puse într-o pungă ce se închide ermetic, în frigider, și pot fi folosite la supe, piure sau tarte sărate.

Cumpără inteligent fructele: amestecă unele mai coapte, pentru consumul imediat, cu unele mai puțin coapte, care pot fi mâncate peste câteva zile.

Multe produse, precum iaurtul, brânza şi condimentele, pot fi consumate fără probleme câteva zile, chiar săptămâni după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Dacă gustul și aspectul nu sunt modificate, nu ai de ce să nu le mănânci. Nu proceda însă la fel cu carnea proaspătă. 

După dezosarea unui pui, carcasa nu se aruncă, ci se foloseşte pentru a prepara o supă, iar acelaşi lucru se poate face cu un os de vită. Supa, care poate fi îmbunătăţită cu resturi de legume, se poate păstra la congelator dacă nu este consumată imediat.

În ceea ce priveşte conservarea resturilor de mâncare, acestea trebuie să fie puse în ambalaje ermetice, de preferat transparente şi etichetate cu data preparării.

Legumele care au început să se ofilească pot fi transformate în supă sau stir fry ori coapte, iar fructele pot fi depozitate în frigider şi apoi folosite la un compot, un smoothie sau o tartă. Bananele foarte coapte se pot congela şi folosi apoi la brioşe.

Pâinea uscată poate fi transformată în budincă dulce sau în crutoane pentru supă sau salată.

Marii maeştri bucătari spun că, în bucătărie, nimic nu se aruncă, totul se refoloseşte. Aşa că, înainte de a te îndrepta spre coşul de gunoi, analizează dacă nu cumva produsul respectiv nu poate fi refolosit. Şi nu uita că o bună metodă pentru a lupta împotriva risipei este să împărtăşeşti şi celorlalţi din ideile tale.

Sursa foto: Pexels.com, Pixabay.com,Unsplash.com

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Risipa alimentară are efect direct asupra încălzirii globale. Cum să o eviţi