Antena Meniu Search
x

Autoritățile pregătesc testarea de coronavirus a zeci de mii de români

Peste 10.000 de bucureşteni vor afla dacă au avut sau nu coronavirus! Primarul general al Capitalei a anunţat astăzi că va începe o nouă fază a programului de testare, de data aceasta folosind teste rapide.

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 25.05.2020, 21:17

Vezi și
  • 10.500 de bucureșteni ar urma să fie testați de coronavirus pe Arena Națională.
  • 30.000 de români vor fi testați printr-un program al Ministerului Sănătății.

Edilii vor să afle câţi locuitori ai Capitalei au fost infectaţi fără a avea simptome. 

Testul este steril, este de unică folosinţă. Se face o mică înţepătură și în câteva minute, testarea este gata. Procedura este similară celei de verificare a glicemiei la diabetici.

După testare, oamenii vor aştepta preţ de aproximativ 15 minute aici, în zona VIP a Arenei Naţionale. Un doctor le va comunica rezultatul.

În cazul în care rezultatul este pozitiv, înseamnă că cel testat a avut infecție cu SARS-Cov-2 și a dobândit imunitate.

Adriana Cârlan, directorul Direcţiei de Medicină şcolară din ASMMB: Rezultatul va indica dacă există anticorpi la noul coronavirus, două tipuri de anticorpi: anticorpi Igm care sunt de fază acută sau anticorpi Igg care sunt anticorpi care arată o imunitate stabilă.

Arena Naţională a fost împărțită în şase zone, una pentru fiecare sector al Capitalei. În fiecare zonă sunt cinci puncte de testare care vor funcţiona de luni până duminică, între orele 8 şi 20.

Gabriela Firea, primarul Capitalei: Constă în testarea a 10.500 de bucureşteni care au fost selectaţi într-un eşantion reprezentativ de către specialiştii de la INSP. Vom afla cum a circulat virusul în cea mai mare comunitate din ţară şi de asemenea care este gradul de imunizare pe cale naturală a populaţiei din capitala României.

Adriana Pistol, şefa Centrului Naţional de Control şi Prevenire a Bolilor Transmisibile, INSP: Primăria Capitalei nu a apelat niciodată la INSP, nici să calcueleze eşantion, nici să facă metodologie de selecţie, nimic absolut din toate astea. Singura instituţie care a apelat la INSP a fost Institutul Matei Balş care ne-a rugat să-l sprijinim în vederea stabilirii unui eşantion pe grupe de vârste pentru populaţia Bucureştiului, un eşantion care are o mărime de aproximativ 3.800 de persoane. Dacă se vorbeşte de 10.500 de persoane, evident că eşantionul pe care îl specifică doamna primar Firea nu are nicio legătură cu ceea ce am făcut noi pentru Institutul Matei Balş, nicidecum pentru Primăria Bucureşti.

La 1 iunie va începe şi testarea naţională a Ministerului Sănătăţii şi a Institutului Naţional de Sănătate Publică. Aproximativ 30.000 de oameni din întreaga ţară vor fi testaţi.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Sunt teste imunologice cu specificitate şi rezultat foarte fix. Rezultatele sunt cele care ne vor da o evaluare asupra imunizării la nivelul populaţiei României, dar ne vor face şi o prognoză să putem să ne pregătim şi pentru posibilul val 2.

La acest studiu nu vor participa copiii.

Medicul recoltează o picătură de sânge din deget după ce dezinfectează zona.

Apoi, pe locul înțepăturii se aplică un plasture.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri sociale » Autoritățile pregătesc testarea de coronavirus a zeci de mii de români