Antena Meniu Search
x

România își schimbă clima. Vin tornadele!

Taifunurile şi tornadele vor fi, în curând, ceva obişnuit în România. O spun specialiştii în meteorologie. Omul nu se va putea împotrivi naturii dezlănţuite, aşa că va trebui să ne adaptăm fenomenelor extreme.

Vezi și

Taifunurile şi tornadele vor fi, în curând, ceva obişnuit în România. O spun specialiştii în meteorologie. Omul nu se va putea împotrivi naturii dezlănţuite, aşa că va trebui să ne adaptăm fenomenelor extreme.

În câteva decenii vom uita tot ce am învăţat la şcoală despre clima temperat continentală a României.

Trebuie să ne adaptăm la ceea ce s-a pornit deja. Trăim deja schimbarea.

O schimbare care ne-a luat prin surprindere. Vara aceasta, în România, au căzut precipitaţii în cantităţi de cinci ori mai mari ca până acum. De la începutul anului, s-au înregistrat atenţionări meteo record. În mai multe zone din ţară, vântul puternic şi grindina au fost fenomene asociate chiar unui uragan sau taifun la proporţii mai mici.

Astfel, fenomenele pe care acum le numim "extreme" ar putea deveni ceva obişnuit în viitor. Meteorologii avertizează că natura se va dezlănţui în intervale scurte. Furtunile puternice, ninsorile abundente şi chiar tornadele vor fi la ordinea zilei. Antropologii ne liniştesc, însă.

O luptă pe care omul, momentan, o câştigă, agresând natura. Defrişările masive din ultimii 25 de ani sunt principala cauză a viiturilor de la Novaci şi Olăneşti. Iar faptul că nu se plantează copaci duce la extinderea rapidă a fenomenului de deşertificare din sudul ţării. Autorităţile au realizat deja o hartă a riscurilor climatice din România.

Ca să ne adaptam, trebuie să ţinem cont de zonele de risc şi de hazard, adică de locurile în care sunt mai probabile fenomenele extreme. Trebuie să ne alegem cu atenţie şi locuinţele, să reziste la temperaturi din ce în ce mai ridicate vara şi din ce în ce mai scăzute iarna.

Specialiştii trag deja semnalul de alarmă. Anveloparea clădirilor din oraşe nu este o măsură care să ne apere de pericolele climatice.

Specialiştii avertizează că schimbările climatice aduc cu ele un nou mod de viaţă. Până în 2050, vom uita tot ce-am învăţat la geografie despre clima temperat continentală a României.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » România își schimbă clima. Vin tornadele!