România are de încă un produs recunoscut şi protejat în Uniunea Europeană, scrumbia de Dunăre
Scrumbia afumată de Dunăre este de astăzi al cincilea produs românesc recunoscut şi protejat de Uniunea Europeană! Reţeta veche de aproape 100 de ani este o specialitate foarte rară, servită în doar câteva zone ale ţării.
Scrumbia afumată de Dunăre este de astăzi al cincilea produs românesc recunoscut şi protejat de Uniunea Europeană! Reţeta veche de aproape 100 de ani este o specialitate foarte rară, servită în doar câteva zone ale ţării. De acum, va putea fi vândută doar de producătorii care respectă întocmai reţeta originală. Iar asta ar putea însemna că şi preţul va creşte.
Pentru gustul ei fin, scrumbia afumată de Dunăre este foarte apreciată de consumatori. E sărată şi apoi afumată la rece după o metodă veche de aproape 100 de ani. În marile restaurante, produsul este o considerat o delicatesă. În acest restaurant din Constanţa, bucătarii pregătesc o salată cu scrumbie afumată.
Comisarii europeni au declarat astăzi scrumbia de Dunăre afumată un produs cu indicaţie geografică protejată.
Până acum, la nivelul întregii Europe, au fost declarate protejate 1440 de produse, dintre care cinci sunt ale noastre. Magiunul de prune Topoloveni, salamul de Sibiu, novacul afumat din Ţara Bârsei, telemeaua de Ibănești şi mai nou, scrumbia de Dunăre afumată. Poate şi pentru că dosarul necesar obţinerii acestei recunoaşteri nu este deloc uşor de întocmit.
La Comisia Europeană se mai află depuse documentațiile pentru alte patru produse: Cârnații de Pleșcoi, Caşcavalul de Săveni, Telemeaua de Sibiu și Salata cu icre de știucă de Tulcea.
Scrumbia de Dunăre afumată ar putea aduce, pe viitor, chiar şi mai mulţi turişti în zona Deltei Dunării.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰