Antena Meniu Search
x

România sub nămeți. În unele locuri, zăpada e cât casa!

Un nou val de ninsori puternice aruncă România în haos. Mii de oameni au rămas izolaţi în case sau în maşini, în sate îngropate în zăpadă sau pe drumuri complet blocate. Salvatorii au străbătut cu greu nămeţii, în zece mii de misiuni dramatice.

Vezi și

Un nou val de ninsori puternice aruncă România în haos. Mii de oameni au rămas izolaţi în case sau în maşini, în sate îngropate în zăpadă sau pe drumuri complet blocate. Salvatorii au străbătut cu greu nămeţii, în zece mii de misiuni dramatice.

O noapte de ninsoare a dat România peste cap. Sunt zeci de mii de oameni pentru care viscolul înseamnă dramă. Bătrâni doborâţi în zăpadă. Români care şi-au văzut casele îngropate în nămeţi de câţiva metri. Şi mame care au aşteptat ore în şir salvarea pentru pruncii lor. Doar că salvatorii au avut de străpuns troiene uriaşe, în misiuni la limita morţii. 

Judeţul Ialomiţa, inima Bărăganului. Rafale puternice spulberă zăpada cu peste 80 de kilometri pe oră. Din mijlocul urgiei, în toiul nopţii, se face un apel disperat la 112. O mamă are nevoie de ajutor: pruncul ei, un băiat de 8 luni, are convulsii puternice şi febră de peste 40 de grade. Salvatorii pornesc spre Andrăşeşti. Doar că tot sud-estul ţării e paralizat: trei autostrăzi sunt închise, 128 de alte şosele blocate. 

O freză a deschis cu greu calea salvatorilor. 20 de kilometri, au mers în orb, peste nămeţi de trei metri. După trei ore, David, împreună cu mama lui, au ajuns cu bine la spitalul din Slobozia.

Pe acelaşi subiect

Copilul a fost salvat, iar mama a răsuflat uşurată. Însă, pentru salvatori, misiunile au continuat toată noaptea. 

La Tulcea, judeţ aflat sub cod portocaliu de viscol, doar şenilatele  au putut străbate întinderea de zăpadă. Orice şofer care s-a încumetat să plece la drum a rămas în nămeţi. Şase ore au stat oamenii pe câmp, în viscol şi ger, până să fie salvaţi. 

Numai în Constanţa, au fost peste 600 de misiuni de salvare, în numai 24 de ore. Acolo unde n-au răzbit nici măcar şenilatele, doar în zbor s-a mai putut ajunge. Un bărbat din Dumbrăveni a fost luat cu elicopterul şi dus la Spitalul Judeţean. 

Încrâncenarea de peste noapte s-a transformat, spre dimineaţă, în neputinţă. E o imagine copleşitoare. În comuna Corbu, Constanţa, zăpada e atât de înaltă, încât a ajuns la nivelul acoperişului. După câteva ore de ninsoare, oamenii s-au trezit îngropaţi în propria casă. 

Nici vola nu face faţă zidului de zăpadă. Va fi nevoie de zile întregi de muncă, pentru a curăţa, metru cu metru, dezastrul provocat în câteva ore de ninsoare.

În jumătate de ţară, se văd urmele unei nopţi de coşmar. Maşini răsturnate în decor, drumuri înghiţite de nămeţi şi case complet izolate. 11 judeţe din sud şi sud-est sunt încă sub cod galben de viscol şi ninsori, până la ora 23. Nici dimineaţa nu aduce vreme mai blândă : urmează un nou val de ger şi pericol de polei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » România sub nămeți. În unele locuri, zăpada e cât casa!