Antena Meniu Search
x

Video Românii au cumpărat sute de kilograme de aur, diamante și smaralde de la începutul pandemiei, ca să fie siguri că nu-și pierd economiile

Investiţiile în aur sunt considerate un refugiu sigur pe timp de criză. În anul pandemiei românii cu bani au cumpărat lingouri şi bijuterii de zeci de milioane de euro. Ca să vă faceţi o idee, de la o singură bancă s-au cumpărat aproape 700 de kilograme de aur.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 05.02.2021, 20:10

Vezi și
  • O singură bancă a vândut anul trecut aproape 700 de kilograme de aur.
  • Şi magazinele de bijuterii au fost pe plus în anul pandemiei.

Aurul nu se devalorizează

Că să fie siguri că economiile puse deoparte nu se vor devaloriza, românii cu bani au investit în aur. Unii au cumpărat monede sau lingouri, iar alţii s-au axat pe bijuterii cu diamante şi smaralde.

"Ca să fie siguri că economiile puse deoparte nu se vor devaloriza, românii cu bani au investit în aur. Unii au cumpărat monede sau lingouri, iar alţii s-au axat pe bijuterii cu diamante şi smaralde. Aurul oricum nu isi pierde din valoare, dar poate sa aiba o creştere foarte lenta. In alte domenii - bursa sau imobliare pot sa aiba o creştere foarte mare. Numai ca si la bursa si la imobiliare e cu risc mai mare decat aur"

O singură bancă a vândut anul trecut aproape 700 de kilograme de aur, în valoare de 170 de milioane de lei. Dublu faţă de anul anterior.

Mihai Mureşian, reprezentantul unei bănci: Am avut o valoare medie a tranzacţiilor de 75 mii lei - 15 500 euro.

Şi magazinele de bijuterii au fost pe plus în anul pandemiei.

Andreea Mogoşanu, designer bijuterii: Cel puțin pe comenzi speciale au crescut cu 60%. Cea mai mare tranzacție pe care am avut-o a fost de 9000 euro. O bijuterie specială, unicat, realizată din aur și din pietre prețioase

Aliona Marcu, manager magazin: Am avut și suprize de genul acesta clienți care au cumpărat mai multe bijuterii o dată, 4-5 bijuterii la aceeași tranzacție.

Criză a schimbat însă profilul cumpărătorului de aur.

Mihai Mureşian, reprezentantul unei bănci: Ceea ce a atras atenția a fost o creştere pe toate categoriile de clienți – atât clienții cu venituri mici, cât și clienții cu venituri medii și mari au crescut substanțial tranzacţiile făcute.

Dacă în 2019 era o diferenţă vizibilă între tranzacţiile făcute de femei şi cele efectuate de bărbaţi, în 2020 s-a ajuns pe picior de egalitate. Şi femeile, şi bărbaţii încep să investească în metalul preţios în jurul vârstei de 50 de ani.

Investiţiile în aur sunt riscante, atrag atenţia experţii

Claudiu Cazacu, analist financiar: Aurul este un instrument care fluctuează foarte puternic în anumite perioade. El poate ne oferă o încredere ridicată, că nu ne vom pierde toţi banii, dar în niciun caz nu ne oferă vreo sigurantă a unui câştig.

În vara anului trecut aurul a atins un nivel istoric - 260 de lei gramul de aur. În 2021 însă, preţul aurului a tot scăzut, iar acum un gram de aur costă 236 lei.

În vreme ce unii au pariat pe aur că investiţie, pe alţii metalul i-a salvat.

Mugur Marcu, manager amanet: Au fost produse care s-au amanetat în jurul sumei de 10 mii euro.

80 la sută dintre cei care vin să amaneteze bijuterii spun că se vor reîntoarce să recupereze bunurile. În realitate însă doar 50 la sută fac acest lucru.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Românii au cumpărat sute de kilograme de aur, diamante și smaralde de la începutul pandemiei, ca să fie siguri că nu-și pierd economiile