Antena Meniu Search
x

Video Românii care se trezesc cu noaptea în cap ca să adune "aurul litoralului", tot mai căutat pentru efectele miraculoase

Seceta severă din Dobrogea nu afectează doar agricultura, ci și lacurile. La Techirghiol, nivelul a scăzut considerabil insa  există şi o parte bună. Apa a devenit și mai sărată, iar nămolul și mai prețios. Tratamentul cu "aurul negru al litoralului" este tot mai căutat de turiști. Acum, sanatoriul balnear funcționează la capacitate maximă.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 26.05.2022, 19:41

Vezi și

Poate părea simplu, dar drumul nămolului din lac și până pe pielea pacientului este destul de lung. Cu noaptea în cap, oamenii urcă pe ambarcațiune și ajung în inima lacului Techirghiol, de unde scot mâlul miraculos. Fie iarnă, fie vară. Nu este deloc o operațiune ușoară. Dacă în timpul iernii, această ambarcaţiune iese de patru ori pe lună, în timpul verii sunt chiar şi trei ieşiri pe zi. Acest buncăr are o capacitate de opt tone, asta înseamnă în total 24 de tone pe zi. Seceta din Dobrogea, care s-a abătut peste regiune, a afectat serios lacul Techirghiol.

O cură durează până la două săptămâni

"Pietrele acelea erau în apă acum zece ani de zile. Din cauza secetei, apa lacului a scăzut", a declarat Ciprian Ripiciuc - șef serviciu aprovizionare. Alături de noi a fost și Pascale Roibu, unul dintre cei mai buni scafandri ai țării. El ne-a explicat şi cum anume se formează renumitul nămol. "Undeva pe adâncimea de 7-9 metri se vă chiar protagoniştii principali ai formării acestui nămol. Artemia Salina, un crustaceu micuţ, care trăieşte în simbioză cu o algă fină verde, Cladophora Cristalina. Acestea când mor se descompun şi se transformă în acest nămol", a declarat Pascale Roibu - scafandru.

Din lac, cu cisterna, mâlul ajunge la sanatoriu. Mii de turiști vin anual la Techirghiol, din toate colțurile țării și ale lumii. "Feedbackul pacienţilor este unul extraordinar. Suntem extraordinar de solicitaţi. Vorbim despre patologia post-traumatică şi patologia reumatologică. Avem sufl în nămol, iod şi foarte multe minerale", a declarat Liliana Vlădăreanu- medic specialist.

O cură durează până la două săptămâni. Pacienţii care au ajuns o dată, sunt convinşi de proprietăţile terapeutice şi se reîntorc. Nămolul stimulează circulaţia periferică şi reduce durerile musculare şi articulare. Vara, băile reci sunt la mare căutare. Și în timpul pandemiei, cura cu nămol a fost salvatoare în recuperarea postcovid. "Foarte mulţi dintre ei au beneficiat de kinetoterapia făcută pe malul lacului, de aerosolii de la apa aceasta foarte sărată şi de la terapia cu nămol", a declarat Liliana Vlădăreanu- medic specialist. În prezent, doar Centrul balnear din Techirghiol extrage nămol. De aici, îl distribuie pe tot litoralul. După utilizare, mâlul este returnat şi ajunge înapoi în lac.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » Românii care se trezesc cu noaptea în cap ca să adune "aurul litoralului", tot mai căutat pentru efectele miraculoase