Antena Meniu Search
x

Românii sărbătoresc Ziua Universală a iei

Azi, oameni din întreaga lume au îmbrăcat cămaşa tradiţională românească. În special femeile dacă e să ne luăm după postările de pe paginile de socializare. Adevărat. Şi nu e întâmplător având în vedere că este Ziua Universală a Iei.

Vezi și

Azi, oameni din întreaga lume au îmbrăcat cămaşa tradiţională românească. În special femeile dacă e să ne luăm după postările de pe paginile de socializare. Adevărat. Şi nu e întâmplător având în vedere că este Ziua Universală a Iei.

Multe doamne şi domnişoare au scos din garderobă ţinute unice, impresionante prin cusături dar şi cu poveşti. Costumul meu a fost creat de bunica mea şi purtat cu mândrie, aşa cum fac şi eu acum, după aproape 80 de ani de când a fost cusut. Azi în toată ţara au fost expoziţii, târguri, concerte şi festivaluri. În plus, cine a vrut să vadă cum se coase o ie, a putut să ia lecţii de la artişti populari, care şi-au asezat ateliere de cusut în mijlocul oraşelor.

În urmă cu 5 ani, bărbatul, la al cărui stand se înghesuie bucureştenii, a lăsat Italia şi s-a întors acasă ca să reînvie tradiţia din familie: cusutul iei. Meşteşugul s-a transformat deja în afacere şi îi creşte inima când vede cât de căutată e ia românească.

Cea mai simplă ie costă 200 de lei, iar cele lucrate timp de aproape 3 luni ajung să se vândă şi cu 5.000 de lei. Sau chiar cu mai mult, dacă sunt semnate de designerii care reinterpretează motivele tradiţionale. 

De 15 ani, fiecare zi a designerului Adrian Oianu este dedicată iei: "Cred că această trecere în contemporan a cămăşii tradiţionale româneşti este cel mai important, serios, legământ pe care l-am făcut cu tradiţia culturală a poporului nostru."

Care rămâne, în permanenţă, în trend. O dovedeşte şi Ecaterina Hulea, o artistă care astăzi a îmbrăcat un costum vechi de 200 de ani. 

În timp ce zeci de fetiţe din Galaţi s-au strâns în jurul bunicilor ca să fure meşteşugul, la Brăila, copiii au încins o horă moldovenească, în straie populare, chiar în centrul oraşului. 

Sute de localnici şi turişti au îmbrăcat ia şi la Braşov, la Festivalul România Autentică. 

Ziua universală a iei s-a viralizat şi pe reţele sociale. Români din toată lumea au marcat portul de astăzi în imagini şi le-au postat pe internet.

Ia este cea mai importantă piesă a costumului popular românesc şi e plină de simboluri. Motivele cusute în pânză subliniază diferenţe de vârstă, stare socială şi tradiţie locală. A fost purtată de ţărani, dar şi de nobilime. Ia românească a fost îmbrăcată şi promovată de Regina Maria, iar în zilele noastre, a fost făcută celebră de Galliano, Tom Ford sau Yves Saint Laurent. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri sociale » Românii sărbătoresc Ziua Universală a iei