Antena Meniu Search
x

Românul răpit e ostaticul jihadiştilor

Românul disparut în Burkina Faso în luna aprilie e ostaticul unei grupări jihadiste din nordul Africii.Cel puţin asta susţine liderul grupării, care a transmis unei agenţii de presă din Mauritania un mesaj audio în care revendică răpirea românului

Vezi și

Românul disparut în Burkina Faso în luna aprilie e ostaticul unei grupări jihadiste din nordul Africii. Cel puţin asta susţine liderul grupării, care a transmis unei agenţii de presă din Mauritania un mesaj audio în care revendică răpirea românului

Jihadiştii cer Guvernului român să ia foarte în serios negocierile pentru eliberarea ostaticului şi avertizează că, în caz contrar, acesta va muri. Mesajul nu conţine însă nicio revendicare sau solicitare clară adresată autorităţilor române. 

Este primul semnal că românul Iulian Gherguţ este în viaţă şi se află în mâinile teroriştilor. O agenţie de presă din Mauritania a difuzat mesajul audio al răpitorilor. Autorul înregistrării spune că vorbeşte în numele emirului grupării jihadiste care este afiliată grupării Statul Islamic.

Guvernul României va purta întreaga responsabilitate pentru soarta ostaticului, în cazul în care întârzie sau nu face nicio acţiune pentru eliberarea lui.

Despre Iulian Gherghuţ nu se mai ştia nimic de 7 săptămâni. Românul lucra ca agent de pază la o mină din nordul statului Burkina Faso, aproape de frontiera cu Niger şi Mali. În data de 4 aprilie, cinci oameni înarmaţi cu mitraliere au atacat maşina în care se afla românul şi l-au răpit.

După apariţia mesajului de revendicare, autorităţile române au intensificat demersurile pentru eliberarea lui Iulian Gherguţ.

Gruparea al-Murabitun a luat naştere în 2013 şi este condusă de un rival al unui terorist algerian de temut. Acum doi ani, Mohtar Belmohtar a organizat un atac asupra unei rafinării de gaze din sudul Algeriei. 39 de ostatici străini au murit atunci, între care doi români. În acest moment, în gruparea care a anunţat că îl ţine ostatic pe Iulian Gherguţ se duce o luptă pentru putere, ceea ce complică situaţia românului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Românul răpit e ostaticul jihadiştilor