Antena Meniu Search
x

Samoilă Mârza, singurul român care a fotografiat Marea Unire

România a împlinit 95 de ani, dar încă mai păstrează fotografii de la naşterea ei! Pe vremea în care un aparat foto era o minune a tehnologiei, un singur român a reuşit să surprindă pentru veşnicie cel mai important moment istoric al României.

Vezi și

Aparate foto profesionale, semi-profesionale, digitale, smartphone-uri cu camere de 8 megapixeli, 12 megapixeli, tablete. S-au făcut sute, poate chiar mii de fotografii pe secundă la parada de astăzi. Acum 95 de ani, la Marea Unire, au existat un singur aparat şi un singur fotograf.

Samoilă Mârza, un inovator desprins din viitor, atunci, un erou al trecutului, acum.

Este vorba de Samoilă Mârza, un ardelean care a venit direct de pe front să sărbătorească şi să imortalizeze marea Unire. Povestea lui ne-o spune în exclusivitate chiar unul dintre urmaşii săi, Traian Mârza, colonel de jandarmerie.

1 Decembrie 1918. Mii de oameni aşteptau anunţul Marii Uniri. Printre ei, Samoilă Mârza. A venit aici cu bicicleta, alături de sătenii din comuna sa natală, Galţiu. Şi-a instalat aparatul şi a îngheţat timpul.

După ce a fotografiat mulţimea, Samoilă a reuşit să surprindă şi momentul rostirii Declaraţiei Marii Uniri. Apoi a făcut un album şi i l-a trimis Regelui Ferdinand, care l-a declarat fotograf regal.

Un exemplar al albumului a fost folosit ca document şi a fost depus la Conferinţa de Pace de la Versailles. Şi Generalul Berthelot i-a trimis un permis de calatorie gratuita pe caile ferate franceze.

Timp de 40 de ani a folosit acelaşi aparat. Un aparat cu burduf, care are şi el povestea lui. Se spune că mama lui Samoilă Mârza l-a cumparat cu banii pe care i-a primit după ce a vândut doi boi.

Fotografiile lui Samoilă Mârza valorează cât o maşină a timpului. Ne ajută să călătorim în urmă cu 95 de ani şi că citim entuziasmul bunicilor şi străbunicilor noştri în faţa celui mai frumos moment al României.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri sociale » Samoilă Mârza, singurul român care a fotografiat Marea Unire