Antena Meniu Search
x

Schimbarea la Faţă a Domnului, sărbătorită pe 6 august 2023. Ce reprezintă şi care sunt tradiţiile

Schimbarea la Faţă a Domnului este una dintre marile sărbători religioase de peste an şi una dintre cele trei mari sărbători religioase din luna august.

de Redactia Observator

la 05.08.2023, 12:18

Schimbarea la Faţă a Domnului se prăznuieşte în fiecare an pe 6 august
Schimbarea la Faţă a Domnului se prăznuieşte în fiecare an pe 6 august - Shutterstock
  • Schimbarea la Faţă a Domnului se prăznuieşte în fiecare an pe 6 august.

Spunem asta pentru că Schimbarea la Faţă a Domnului deschide, practic, seria de sărbători religioase importante din luna august. Este urmată de Adormirea Maicii Domnului, pe 15 august, şi de Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, pe 29 august.

Schimbarea la Faţă a Domnului este prăznuită în fiecare an la aceeaşi dată, 6 august, indiferent că vorbim despre creştinii ortodocşi sau despre creştinii romano-catolici.

Ce reprezintă Schimbarea la Faţă a Domnului

Schimbarea la Faţă a Domnului are la bază un moment care s-a produs pe Muntele Taborului şi la care au participat Mântuitorul, Petru, Iacov şi Ioan. Conform crestinortodox.ro, când Petru i-a promis lui Iisus construirea a trei colibe pe Muntele Tabor, "ţie una, lui Moise una şi lui Ilie una", un nor luminos i-a umbrit pe participanţi şi din nor s-a auzit un glas "acesta este Fiul Meu cel iubit; pe Acesta ascultati-L".

Pe acelaşi subiect

Sursa amintită precizează că "Schimbarea la Faţă ne descoperă că Hristos a fost cu adevărat Fiul lui Dumnezeu. Prin firea omenească pe care a asumat-o, ne-a fost descoperită dumnezeirea Sa. Hristos Se schimbă la Faţă, nu luând ceea ce nu era, nici preschimbându-Se în ce nu era, ci arătând ucenicilor ceea ce era, deschizându-le lor ochii şi făcându-i din orbi văzători".

De asemenea, se mai spune şi că Schimbarea la Faţă a Domnului anticipează, practic, învierea Sa.

Tradiţii importante pe 6 august

Cum era de aşteptat, pentru Schimbarea la Faţă a Domnului există numeroase tradiţii, superstiţii şi obiceiuri. Din moşi strămoşi se spune că, în această zi, cei aleşi de Dumnezeu pot să vadă Porţile Raiului. De asemenea, se spune că dacă femeile însărcinate respectă ziua cum se cuvine, ar urma să nască copii sănătoşi.

Pe de altă parte, se spune că cine spală haine va fi năpădit de păduchi şi ploşniţe, iar cine nu respectă ziua în sine vor ajunge să se "veştejească". De altfel, se elimină din start ideea de a spăla. Ba chiar se spune că nu e bine ca fetele să se spele pe cap în această zi, pentru că nu le mai creşte părul.

Creştinii care ţin postul Adormirii Maicii Domnului au dezlegare la peşte în această zi, deci pot consuma carne de peşte.

Mesaje de Schimbarea la Faţă a Domnului

Printre tradiţiile împământenite de Schimbarea la Faţă a Domnului se regăseşte şi aceea conform căreia credincioşii fac schimb de mesaje. Dacă nu aveţi inspiraţia necesară, internetul este plin de astfel de mesaje ce pot fi transmise cu această ocazie, iar noi am selectat câteva dintre ele:

- Sfânta Zi a Schimbării la Faţă a Domnului Iisus Hristos să vă aducă lumină în viaţă şi în suflet, armonie şi pace în casă şi din Cer binecuvântare

- Schimbarea la Faţă a Domnului Iisus Hristos să vă aducă pace şi linişte în suflet, dragoste, înţelegere, sănătate şi speranţă de mai bine

- Schimbarea la Faţă a Domnului Iisus Hristos să vă aducă în viaţă pace şi linişte, iubire şi sănătate, lumină şi bucurii, credinţă şi speranţă, înţelegere şi armonie! Să fiţi binecuvântaţi

- Schimbarea la Faţă a Domnului Iisus Hristos să fie un praznic binecuvântat pentru toţi

- 6 august Schimbarea la Faţă a Domnului Iisus Hristos Vă doresc o zi binecuvântată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri sociale » Schimbarea la Faţă a Domnului, sărbătorită pe 6 august 2023. Ce reprezintă şi care sunt tradiţiile