Antena Meniu Search
x

Scleroza multiplă, greu de tratat în România

Tot mai mulţi tineri primesc un verdict şocant. Sunt diagnosticaţi cu o boală neuropsihică pentru care încă nu s-a găsit leac

Vezi și

Tot mai mulţi tineri primesc un verdict şocant. Sunt diagnosticaţi cu o boală neuropsihică pentru care încă nu s-a găsit leac. Scleroza multiplă se instalează în jurul vârstei de 20 de ani. Cauzele sunt legate de stilul de viaţă, dar şi de moştenirea genetică. Iar în România zilelor noastre, doar patru din zece bolnavi primesc ajutor de la stat. Prea puţine tratamente sunt decontate. Şi nu vorbim încă de tehnici moderne, aşa cum se întâmplă în străinătate.

Liliana are 39 de ani şi suferă de scleroză multiplă de la 19 ani. A încercat de-a lungul anilor mai multe tratamente, însă multe au fost nepotrivite. Efectele ultimului medicament a imobilizat-o într-un cărucior cu rotile.

Tratament există, însă, doar 7 medicamente sunt decontate, în timp ce bolnavii din ţările europene dezvoltate au acces la 13 dintre cele mai moderne tratamente. În ţara noastră nici măcar o investigaţie imagistică nu se poate face în condiţii decente.

Iar pacienţii cu scleroză multiplă trebuie să facă un RMN de două ori pe an. Autorităţile au rezolvat o mică parte a problemelor. Pentru restul, se oferă, din nou, promisiuni.

Pentru atât de mulţi pacienţi ar trebui să existe cel puţin de două ori mai multe clinici.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Scleroza multiplă, greu de tratat în România