Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Şcolile profesionale sunt din nou căutate de elevii care vor să înveţe o meserie

Şcolile profesionale câştigă teren în rândul adolescenţilor. Elevii care vor să înveţe o meserie mai au doar câteva zile până când îşi pot depune dosarul.

de Redactia Observator

la 15.06.2018 , 21:31

Şcolile profesionale câştigă teren în rândul adolescenţilor. Elevii care vor să înveţe o meserie mai au doar câteva zile până când îşi pot depune dosarul. Vor primi o bursă de cel puţin 200 de lei în fiecare lună. Elevii sunt încurajaţi cu joburi bine plătite, mai ales că România duce lipsă de muncitori calificaţi.

Dacă până acum câţiva ani, şcoala profesională era doar ultima variantă pentru tinerii care nu reuşeau să treacă de examenul de la clasa a opta, astăzi, tot mai mulţi se înscriu ca să înveţe rapid o meserie. Şi să câştige un salariu bun.

Nicoleta are deja un plan. După ce termină Liceului Viilor din Bucureşti, vrea să fie un bucătar de succes. 

Vezi și

"Îmi place să gătesc. Eu ştiu să fac cartofi, chiftele, o mai ajut pe mama la mâncare", spune Nicoleta.

Cele mai căutate specializări sunt cele pentru comercianţi, mecanici auto, hairstilişti şi ospătari. 

Elevii sunt admişi la şcoala profesională dacă trec de proba interviului, iar dacă numărul de cadidaţi depăşeşte numărul de locuri, atunci se pune problema unei probe cu examen scris. Este vorba despre educaţie tehnologică, cu materia din clasa a opta. 

Şi dacă reuşesc, avantajele sunt uriaşe, spun profesorii.

Viorica Dorin, directoarea liceului "Viilor" din Bucureşti: "Beneficiaza de o bursa profesionala si cei mai seriosi sunt angajati chiar de pe perioada scolii profesionale."

Ajung astfel la 400 de lei pe lună. După trei ani de studii, salariu începe de la 1.500 de lei şi poate depăşi 3 mii de lei, de exemplu, pentru chelnerii care lucrează în hotelurile de lux de pe malul mării. 

Cristina Gheorghe, coordonator proiect invatamant dual: "Angajatorii cauta oameni calificati, de aceea prefera sa ia copii si sa ii invete cum sa isi faca meseria. Nu ai aceleasi rezultate ca atunci cand faci trei ani de liceu."

Ministerul Educaţiei a pus la dispoziţie anul acesta aproape 39 de mii de locuri pentru învăţământul profesional. 

Pe piaţa forţei de muncă doar anul luna aceasta se caută 28 de mii de oameni care să lucreze în comerţ, construcţii sau confecţii.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Credeţi că autoritățile fac suficient pentru a preveni violențele dintre clanurile interlope din Capitală?
Observator » Ştiri sociale » Şcolile profesionale sunt din nou căutate de elevii care vor să înveţe o meserie