Antena Meniu Search
x

Cinci teroristi de top, prizonieri in inchisoarea CIA din Romania

Apar noi informatii despre detentia suspectilor de terorism intr-o locatie secreta a CIA la Bucuresti. Un fost oficial al agentiei americane de spionaj confirma prezenta a cinci teroristi de top in capitala Romaniei.

Vezi și

Informatiile au fost dezvaluite in exclusivitate de Observator la inceputul acestui an, in serialul ancheta "ROantanamo".

Khalid Sheikh Mohammed, Ramzi Binalshibh si Abd al-Nashiri se afla pe lista detinutilor in inchisoarea CIA, lucru confirmat de un fost inalt oficial al CIA, citat de Associated Press. Ei ar fi fost mutati la Bucuresti dupa inchiderea centrului secret din Polonia, acum aproape 10 ani.

Khalid Sheikh Mohammed, de profesie inginer, ar fi cerut permisiunea sa proiecteze un nou tip de aspirator si sefii CIA i-ar fi permis acest lucru. Mai mult, liderul al-Qaida ar fi avut acces la numeroase carti, precum seria "Harry Potter".

Aceste concesii ar fi avut rolul de a-i pastra pe detinuti intr-o stare mentala buna, dupa interogatoriile dure la care au fost supusi in baza poloneza. Insa detinutii s-ar fi folosit de aceste carti pentru a-si transmite mesaje intre ei.

Agentii CIA chiar l-au prins pe Khalid Sheikh Mohammed cand incerca sa le transmita celorlalti prizonieri sa nu dezvaluie identitatea curierului lui Ossama bin Laden.

Acest incident nu a afectat regimul mai bland acordat numarului III in ierarhia al-Qaida, care ar fi furnizat numeroase informatii pretioase. Acesta a beneficiat chiar de un regim alimentar mai bun, primind batoane de ciocolata si alte dulciuri.

Nu acelasi lucru se poate spune despre detentia altor suspecti de terorism. Conform Associated Press, Al-Nashiri suferea de depresie si tulburari post-traumatice, iar un alt terorist a fost tratat de schizofrenie.

Aceste informatii confirma dezvaluirile Observatorului de acum cateva luni. Serialul "ROantanamo" a oferit pentru prima oara informatii despre locatia secreta a CIA unde au fost detinuti suspectii de terorism, vizitele secrete ale unor inalti oficiali americani si detalii despre zeci de zboruri ale unor avioane CIA care au transportat lideri ai al-Qaida dintr-o inchisoare secreta in alta.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Cinci teroristi de top, prizonieri in inchisoarea CIA din Romania