Antena Meniu Search
x

SPECIAL! Doamna Sofia si secretul unei vieti indelungate

Pentru unii, batranetea e o povara. O ultima cruce pe care sa o duca pana la clipa finala. Dar exista oameni care nu vor sa se impiedice de niste numere. Oameni care spun ca esti la fel de tanar pe cat de tanar ti-e sufletul.

Vezi și

Un astfel de om este Sofia Straescu. O despart doar doi ani de centenar, dar varsta nu o opreste sa faca ce-a facut o viata intreaga: sa munceasca. Cat e ziua de lunga trebaluieste. Ba in gradina de zarzavaturi, ba in piata, unde mai vinde din legume.

Trebuie sa-si ocupe timpul cu ceva. Trebuie, altfel povara celor 98 de ani ar strivi-o. Aproape un secol plin de greutati si de truda. Multa truda.

Doamna Sofia e putina la trup si nu mai aude ca-n tinerete. Si nici mainile n-o mai ajuta ca odinioara. Insa nimic din ce face, din ce vorbeste, nimic nu-i tradeaza varsta. Are 98 de ani si nu vrea sa se opreasca. Nu vrea sa fie inca un batran care sa numere filele din calendar, lunile si anii ce trec.

Doamna Sofia a venit pe lume pe pamantul de dincolo de Prut. A avut o viata fericita pana cand tancurile sovietice au strivit sub senile Basarabia. Era deja casatorita si adusese pe lume trei copii cand infama foamete stalinista si-a aratat coltii urati. Dar si atunci, in acele clipe cumplite, a stiut cum sa razbeasca: „A fost greu, mama. A fost greu. Dar barbatul a fost vrednic si-a luptat si-am crescut si trei copii. I-am hranit, nu i-am dat la casa. I-am tinut langa mine”.

Apoi, lucrurile s-au inrautatit. De frica gulagului, a lasat tot ce agonisise in urma. Ea si familia ei au fugit din Basarabia. Au luat-o de la zero in Romania. Si-au recladit gospodaria abandonata in iadul sovietic. Pas cu pas, caramida cu caramida: “E bine pentru ca barbatu meu a stiut si meserie, a fost tamplar, si ne-am descurcat. S-a dus, a ocupat un serviciu pe urma. Am intrat si eu in servici, am muncit in serviciu, am castigat o pensie de cinci milioane si ceva”.

Nu e mult, dar se descurca. Iar in fiecare vara, mai face un ban in plus la piata, din zarzavaturile si legumele pe care le cultiva fara niciun ajutor.

Are 98 de ani si este un om monument. Spune ce are pe suflet cu o sinceritate dezarmanta. Nu se fereste de munca. Dimpotriva. Are 98 de ani si trudeste ca-n tinerete.

Daca nu o cunosti, ai fi tentat sa crezi ca doamna Sofia a descoperit secretul longevitatii. Stie, in schimb, cum a ajuns la aceasta varsta venerabila: prin munca si printr-o viata sanatoasa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » SPECIAL! Doamna Sofia si secretul unei vieti indelungate