Antena Meniu Search
x

Sfântul Vasile cel Mare, motiv de sărbătoare pentru sute de mii de români

După Revelion, mii de români au avut un alt motiv de sărbătoare: Sfântul Vasile cel Mare. S-au închinat din nou pahare, iar urările au curs lanţ. Casele celor care şi-au serbat onomastica s-au umplut de prieteni şi rude, iar mesele s-au încărcat din nou.

de Redactia Observator

la 02.01.2020, 09:26

Vezi și

După Revelion, mii de români au avut un alt motiv de sărbătoare: Sfântul Vasile cel Mare. S-au închinat din nou pahare, iar urările au curs lanţ. Casele celor care şi-au serbat onomastica s-au umplut de prieteni şi rude, iar mesele s-au încărcat din nou. De o astfel de petrecere a avut parte şi un artist hunedorean care i-a învăţat jocul popular pe sute de copii.

Aşa cum cere tradiţia, prima zi a anului a început cu sorcovitul. Copiii umblă din casă în casă, conform obiceiului pe care l-au învăţat de la dascălul lor, Vasile Enea. Ieri i-au călcat pragul, pentru a-i ura - de două ori.

De-o viaţă, Vasile Enea este coregraf al Ansamblului Folcloric Haţegana, iar prin mâinile sale au trecut generaţii întregi de copii pe care i-a învăţat dragostea pentru joc si tradiţii.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

În prima zi din an, ca de fiecare dată, casa i-a fost plină de prieteni şi rude. Cu toţii au închinat din nou pahare şi s-au adunat apoi în jurul mesei.

Peste 600.000 de români şi-au serbat ieri onomastica. Sfântul Vasile este considerat păzitor de duhuri rele, iar legenda spune că aşa cum e musafirul din această zi, bogat sau sărac, aşa va fi omul tot anul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri sociale » Sfântul Vasile cel Mare, motiv de sărbătoare pentru sute de mii de români