Prea multe nereguli, prea puţine controale. Imagini revoltătoare filmate în cea mai mare piaţă din Bucureşti
Un copil a murit, sute de oameni ajung la urgenţe din cauza pericolelor din farfurie, dar siguranţa alimentelor din magazine, restaurante sau pieţe nu este încă o urgenţă pentru autorităţile din România.
Un copil a murit, sute de oameni ajung la urgenţe din cauza pericolelor din farfurie, dar siguranţa alimentelor din magazine, restaurante sau pieţe nu este încă o urgenţă pentru autorităţile din România. O echipă Observator a filmat cu o cameră ascunsă în hala veche a celei mai mari pieţe din Capitală.
Reporterii Observator au ajuns în hala Veche a celei mai mari pieţe din Bucureşti. Pe tarabe fără gheaţă, peştii sunt cântăriţi cu mâna de clienţi. Vânzătorul alege şi el marfa cu o pungă în loc de mănuşi şi garantează, din vorbe doar, că totul este proaspăt. O altă vânzătoare pare nesigură pe marfa ei, când reporterii îi cer pui pentru copii.
Printre tonete, reporterii Observator au ajuns în zona depozitelor. Carcasele de porc sunt aruncate direct în cărucioare metalice, fără nicio protecţie. Apoi cărate pe holuri din ai căror pereţi cade tencuiala.
Cum niciun inspector sanitar nu e în piaţă, reporterii au sesizat câteva instituţii responsabile cu protecţia consumatorului. La Autoritatea Naţională, jurnaliştii merg cu imaginile filmate.
În faţa dovezilor, instituţiile pornesc controalele. Direcţia de Sănătate Publică a retras din piaţă zece kilograme de brânzeturi vechi şi caşcaval cu mucegai. Iar o firmă a fost amendată cu două mii de lei.
Paul Anghel, director executiv ANPC: "Ar trebui sa se ia legatura cu doctorul care se afla in piata si sa i se atraga atenetia, plus operatorului e cponomic care transporta in acest mod total inadecvat produsele."
Inspectorii verifică pieţele alimentare când primesc sesizări. Şi nu sunt mai mult de cinci pe lună în Bucureşti.
ANPC a făcut în acest an 672 de controale în restaurante, baruri şi magazine alimentare. 24 dintre ele au fost doar în Piaţa Obor.
Paul Anghel, director executiv ANPC: "Au fost inchise magazinele respective, s-au redeschis pe alte societati comerciale si asa mai departe."
În Capitală şi în alte câteva oraşe din ţară sunt verificate acum restaurantele fast-food. Un copil de trei ani a murit în Bucureşti după ce a mâncat shaorma. Anchete sunt şi la Iaşi şi Bacău unde au fost semnalate două focare de toxiinfecţii alimentare. Inconştienţa patronilor de restaurante nu are graniţe. În Constanţa a fost închis ieri un local care depozita alimente în toaletă.
Sunt prea multe nereguli şi prea puţine controale. Iar mâine s-ar putea ca tragedia din Bucureşti să se repete în alt colţ de Românie, dacă autorităţile nu intervin la timp.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰