Şofranul, mirodenie profitabilă
I se spune aurul roşu. Este cel mai scump condiment şi fără el bucătăriile lumii nu ar mai fi la fel de apreciate. Vorbim de şofran, o plantă ce dă un gust special şi culoare bucatelor, dar care are şi proprietăţi medicinale
I se spune aurul roşu. Este cel mai scump condiment şi fără el bucătăriile lumii nu ar mai fi la fel de apreciate. Vorbim de şofran, o plantă ce dă un gust special şi culoare bucatelor, dar care are şi proprietăţi medicinale
Ligia Suciu a descoperit proprietăţile şofranului în timpul unei vacanţe în Italia. Planta este, în bucătărie, mirodenie scumpă şi ajută mult şi la sănătate. Nu a stat pe gânduri şi a cumpărat bulbi pe care, toamna, i-a plantat în grădină.
A pornit, în 2011, de la 700 de bulbi iar acum are 5.000. Munca ei nu este conturată, încă, într-o mare afacere. A preferat să investească, mai întâi, în înmulţirea plantei. Şofranul seamană cu brânduşa şi înfloreşte o singură dată pe an, la sfârşit de octombrie.
În marile restaurante, şofranul este folosit la preparate orientale sau mediteraneene.
Planta, pe cât este de delicată, pe atât este de rezistentă. Floarea de şofran suportă temperaturi de până la minus zece grade, aşa că s-a adaptat foarte bine pe tărâm românesc.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰