Antena Meniu Search
x

Șofranul, o afacere de zeci de milioane de euro! Un kilogram poate să coste peste 30.000 de euro

Un kilogram de șofran poate să coste peste 30.000 de euro, în funcţe de calitate.

Vezi și

A dat Belgia pe România şi a devenit antreprenor de succes la noi în ţară. Un belgian cultivă într-o comună bănăţeană cel mai scump condiment din lume. Se numeşte şofran sau aur roşu, iar un kilogram poate să coste peste 30.000 de euro, în funcţe de calitate.

Profitul este pe măsura efortului titanic: pentru o sută de grame de şofran, e nevoie de un kilogram întreg de flori.

Aşa arată o floare de şofran. În ea, creşte cel mai delicat şi mai scump condiment al lumii. Suntem în comuna Berzovia, în Caraş-Severin. Aici, Vincent de Busson, un belgian stabilit de 12 ani în România, are o cultură de 4.000 de metri pătraţi de "aur roşu".

Vincent, producător: "Pentru un gram trebuie să aduni între 150-200 de flori de şofran. Este o afacere profitabilă dacă se lucrează cu seriozitate."

Vincent a plantat prima cultură de şofran în urmă cu trei ani. A început cu 300 de metri pătraţi şi cu o investiţie de 17 mii de euro. Acum, trimite condimentul în Belgia, dar şi în câteva restaurante din România.

Şofranul este vândut şi în scopuri terapeutice.

Loredana Gligor, producătoare:  "Am întâlnit persoane care spuneau: <<nu pot să mănânc fasole>>. Au luat 10 doze de şofran. După nu mai aveau vreo problemă."

Şofranul şi-a câştigat statutul de cel mai scump condiment din lume. În România, un singur gram se vinde cu 110 lei. Iranul asigură peste 90% din producţia totală a lumii: acolo, se recoltează peste 300 de tone de şofran pe an. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Șofranul, o afacere de zeci de milioane de euro! Un kilogram poate să coste peste 30.000 de euro