Antena Meniu Search
x

Sondaj, după starea de urgență: 8 din 10 români spun că ar renunța la drepturile și libertățile lor pentru a rămâne în siguranță

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) a realizat un sondaj de opinie legat de impactul COVID-19 asupra vieții românilor.

de Redactia Observator

la 18.05.2020, 15:30

Sondaj, după starea de urgență: 8 din 10 români spun că ar renunța la drepturile și libertățile lor pentru a rămâne în siguranță
Românii au ieșit la plimbare după ridicarea stării de urgență - Inquam Photos / Octav Ganea
  • Aproape jumătate dintre români cred că virusul SARS-CoV2 este mai puțin periculos pe cât se crede
  • Peste 4 din 10 români ar fi dispuși să se vaccineze împotriva COVID – 19

Aproape jumătate dintre români au acuzat lipsa apropierii de cei dragi în perioada marcată de Starea de urgență, iar 46% spun că s-au certat mai puțin sau deloc cu partenerul sau familia. 

Mai mult de jumătate dintre români s-au gândit să își renoveze locuința, iar cei mai mulți (18%) spun că cea mai importantă lecție pe care au învățat-o în această perioadă este importanța igienei, conform sondajului IRES.

Întrebați care ar fi primul lucru pe care l-ar face la ieșirea din izolare, 31% dintre români spun că s-ar revedea cu familia și prietenii, 21% ar pleca într-o călătorie sau excursie, 15% ar ieși la plimbare, iar până în 5% ar merge la muncă, biserică, stomatolog sau cumpărături.

Iată 10 concluzii după starea de urgență, conform sondajului IRES:

#1. 8 din 10 români spun că ar renunța la drepturile și libertățile lor pentru a rămâne în siguranță într-o situație de criză similară celei generate de virusul SARS-CoV2.

#2. Peste 4 din 10 români ar fi dispuși să se vaccineze împotriva COVID – 19 odată ce ar exista un vaccin omologat, dar 33% spun că nu s-ar vaccina sub nicio formă. 6 din 10 români ar fi dispuși să se testeze în schimbul primirii unui ”pașaport de imunitate. 

#3. Aproape jumătate dintre români cred că virusul SARS-CoV2 este mai puțin periculos pe cât se crede, în timp ce 1 din 5 români apreciază că este chiar mai periculos.

#4. Jumătate dintre români cred că statul a ascuns informații importante în această criză și același procent cred că statul și presa au avut o înțelegere pentru a trunchia, denatura sau limita informații cu privire la COVID – 19.

#5.  Doar o treime dintre români mai văd statul ca pe un partener de încredere.

#6. România va ieși mai dezbinată după criza generată de pandemia de COVID – 19, cred jumătate dintre români.

#7. Viitorul sigur devine grija principală pentru mai mult de jumătate dintre români.

#8. Apropierea celor dragi este lucrul cel mai de preț care le-a lipsit românilor în perioada stării de urgență.

#9. Aproape 1 din 3 români se așteaptă ca situația financiară proprie să se degradeze după 15 mai.

#10. Peste jumătate dintre români cred că situația economică a țării se va degrada după ieșirea din starea de urgență.

Sondajul IRES a fost realizat în perioada 13-14 mai, pe un eșantion de 1.027 de persoane, cu vârsta peste 18 ani, prin interviu telefonic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Sondaj, după starea de urgență: 8 din 10 români spun că ar renunța la drepturile și libertățile lor pentru a rămâne în siguranță