Creierul este învins de poftă
Un regim alimentar sănătos poate fi urmat doar cu multă disciplină şi perseverenţă. Mai nou, specialiştii americani spun că şi răbdarea este un element-cheie în adoptarea unui plan dietologic echilibrat
Un regim alimentar sănătos poate fi urmat doar cu multă disciplină şi perseverenţă. Mai nou, specialiştii americani spun că şi răbdarea este un element-cheie în adoptarea unui plan dietologic echilibrat
Savanţii de peste Ocean au realizat un experiment inedit. Un grup de persoane a avut de ales între alimente sănătoase şi mâncăruri mai nocive pentru organism. Cei care s-au grăbit să aleagă, au ales mâncarea nesănătoasă. Putem spune deci că graba strică treaba şi când vine vorba de mâncare. Dar şi că pofta bate creierul.
Cu toate că unele alimente sunt recunoscute ca fiind nesănătoase, multe persoane le preferă şi le includ în regimul alimentar. Mai mult, pentru unii mâncarea fast food, de exemplu, a devenit unul dintre cele mai consumate produse. Deşi cunosc riscurile la care îşi expun organismul, românii spun că timpul nu le permite să îşi organizeze mai eficient mesele.
În realitate, există o mulţime de alţi factori care ne determină să nu facem cele mai bune alegeri alimentare. Iar modul în care arată mâncarea cântăreşte foarte greu atunci când avem de luat decizii legate de următoarea masă.
Pe lângă aspect şi o stare afectivă mai puţin echilibrată, există şi alte lucruri care ne conving să cedăm tentaţiilor. Persoanele mai stresate sau mai obosite au tendinţa de a alege alimente nesănătoase, pentru a simţi că se recompensează pentru efortul energetic sau emoţional depus.
Deşi pofta sabotează de multe ori planurile de a mânca echilibrat, există câteva trucuri prin care oricine poate respecta un regim alimentar benefic organismului.
Şi hidratarea este foarte importantă. Uneori organismul confundă senzaţia de sete cu cea de foame, ceea ce duce la un număr suplimentar de mese şi la un consum de alimente nesănătoase.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰