Antena Meniu Search
x

Special! Haiduci care au speriat Moldova în anii '30

Pentru oamenii înstăriţi ai Botoşanilor, în anii '30, spaima avea un singur nume Coroiu. El şi banda lui de nelegiuţi erau coşmarul bogătaşilor şi jandarmilor depotrivă.

Vezi și

Pentru oamenii înstăriţi ai Botoşanilor, în anii '30, spaima avea un singur nume Coroiu. El şi banda lui de nelegiuţi erau coşmarul bogătaşilor şi jandarmilor depotrivă. 

Când auzim povestea tâlharului carismatic care fura de la bogaţi şi dădea la săraci, ne gândim aproape instantaneu la Robin Hood. Deşi este cel mai cunoscut dintre nelegiuţi, nu a fost singurul bandit care a ajutat săracii. De fapt, astel de oameni au existat şi în România. Celebrii haiduci.

Pe lângă Pintea sau Iancu Jianu, a mai existat unul. Coroiu sau Banditul Întârziat, după cum i se mai spunea. El şi banda lui au terorizat Botoşanii anilor '30, la aproape 100 de ani distanţă de confraţii mult mai faimoşi. Însă, la fel ca şi Pintea sau Iancu Jianu, şi ei furau de la bogaţi şi dădeau la săraci. Iar sediul îl avea într-o pădure. Locul există şi astăzi şi poartă numele de Masa Haiducilor.

Pamfil Munteanu avea doar 10 ani când bandiţii lui Coroi, Haiducul Fantomă, jefuiau şi se făceau nevăzuţi. Erau atât de siguri că pot duce la bun sfârşit orice jaf, încât îşi anunţau victimele să pregătească prada cu mult timp înainte. Pe un preot au reuşit să-l jefuiască chiar dacă era păzit de oamenii legii.

Lespedea există şi astăzi. După ce ultimul haiduc a fost arestat, atât acolo, cât şi în zonele din apropiere, oamenii le-au căutat comorile. Fără succes. Peste aurul haiducilor ar fi fost aruncat un blestem.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Special! Haiduci care au speriat Moldova în anii '30