Antena Meniu Search
x

SPECIAL! Landlerii, poporul uitat din Ardeal

Şase secole. Atât îi desparte pe saşii, primii veniţi în Transilvania de sosirea landlerilor. Şi poate că cei din urmă nu şi-ar fi părăsit niciodată casele din Austria, dacă una dintre cele mai mari molime nu ar fi măcinat satele săseşti.

Vezi și

Şase secole. Atât îi desparte pe saşii, primii veniţi în Transilvania de sosirea landlerilor. Şi poate că cei din urmă nu şi-ar fi părăsit niciodată casele din Austria, dacă una dintre cele mai mari molime nu ar fi măcinat satele săseşti

Una din trei case era goală. Aşa că saşii au cerut ajutor Vienei. Împărăteasă Maria Tereza a văzut în cererea lor o oportunitate de a rezolva o altă problemă. Deşi saşii au fost cei care au cerut noi colonişti, tot ei au fost cei care au îngreunat integrarea landlerilor. Iar multă vreme, o căsătorie între landleri şi saşi erau ceva de neconceput.

În timp, acest război rece al coloniştilor s-a stins. Şi nu doar că au convieţuit, ba chiar s-au căsătorit. Catrina şi Herman Reiner sunt căsătoriţi, deşi unul este landler şi celălalt sas. Ca mulţi alţi etnici germani, au plecat în anii 90. La mai bine de 15 de ani de la ultima vizită, au venit să viziteze Cristianul natal.

Şi chiar dacă saşii şi landlerii au plecat, astfel de tradiţii nu trebuie să se piardă, pentru că sunt o pagină din istoria noastră. A tuturor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » SPECIAL! Landlerii, poporul uitat din Ardeal