Antena Meniu Search
x

SPECIAL! Tutunul dăunează grav inteligenței

Substanţele nocive alte ţigărilor afectează puternic anumite zone ale creierul, dar şi circulaţia vaselor sangvine mici care au ca rol oxigenarea acestuia. De curând cercetători au descoperit cu fumatul îţi scade coeficientul de inteligenţă.

Vezi și

 Cu toţii ştim că fumatul provoacă afecţiuni grave ale plămânilor şi inimii. Însă cercetătorii israelieni au ajuns la o nouă concluzie: fumatul afectează grav inteligenţa. În urma unui studiu efectuat pe un număr mare de persoane tinere, aceştia au descoperit că nivelul inteligenţei voluntarilor scade direct proporţional cu numărul de ţigări fumate.

Iar explicaţia este simplă. Substanţele nocive alte ţigărilor afectează puternic anumite zone ale creierul, dar şi circulaţia vaselor sangvine mici care au ca rol oxigenarea acestuia.

Rezultatele studiului sunt controversate. Însă lanţul informaţiilor i-a dus pe cercetători la o concluzie clară. Cu cât fumezi mai mult, cu atât îţi scade coeficientul de inteligenţă. Pentru a-şi demonstra teoria, cercetătorii au folosit şi un grup de control format doar din nefumători. Aceştia din urmă au avut un IQ mai mare cu până la 8 unităţi decât fumătorii.

Dintre toţi participanţii la teste, cele mai proaste rezultate le-au avut cei care fumau mai mult de un pachet de ţigări pe zi. În cazul lor rezultatele au fost sub nivelul coeficientului persoanelor cu inteligenţă medie.

Organizatorii studiului au vrut să puncteze faptul că inteligenţa scăzută a tinerilor nu depinde doar de educaţie sau de nivelul de trai, ci şi alegerile pe care le facem în viaţă.

Există însă şi o veste bună. Renunţând la fumat, memoria începe să se refacă, mintea devine mai ageră iar riscul de demenţă scade puternic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » SPECIAL! Tutunul dăunează grav inteligenței