Antena Meniu Search
x

Fenomenele meteo extreme au lovit din plin producţia agricolă

Specialiştii în meteorologie ne aduc veşti proaste. O prognoză îngrijorătoare arată că, în mai puţin de 30 de ani, producţia agricolă din ţară, dar şi din lume s-ar putea înjumătăţi.

Vezi și

Specialiştii în meteorologie ne aduc veşti proaste. O prognoză îngrijorătoare arată că, în mai puţin de 30 de ani, producţia agricolă din ţară, dar şi din lume s-ar putea înjumătăţi.

2017 va rămâne, cu siguranţă, în istoria măsurătorilor meteorologice. Avem parte de temperaturi record, dar şi de fenomene extreme. 

Mihai Nicolaescu, vicepreşedintele ASAS: "Temperaturile acestea de 36-40 de grade trebuie să ne dea de gândit foarte tare, pentru că este pentru prima dată când se manifestă pe areale foarte mari la nivelul ţării." Efectele cele mai grave le vom simţi cu adevărat abia în viitor. 

Elena Mateescu, director general ANM: "Fie că vorbim de secetă, temperaturi extreme, valuri de caniculă, inundaţii, în fiecare an este posibilă reducerea producţiei agricole la nivel mondial cu 20, până la 50 la sută."

Pe acelaşi subiect

În ţară, fermierii văd deja primele semne ale secetei. Anul acesta, Pavel a cultivat legume pe aproape opt mii de metri pătraţi: "Mai puţin nu ştiu dacă se poate spune că am produs, dar sunt afectate ca şi calitate. Nu sunt bune de piaţă.Asta este. E pierderea producătorului. În condiţiile astea, unele merg la procesare, altele la gunoi." 

Dacă producătorii sunt îngrijoraţi, ministrul Agriculturii este mai optimist: "Suntem în faţa naturii, uneori dezlănţuită şi cu efecte negative. Înţelegem foarte bine momentele şi cu stoicism şi cu foarte mare dragoste faţă de pământ îşi continuă activitatea. E adevărat că greu, nu uşor, dar ţăranul ştie să treacă peste momentele dificile ale unei perioade. Este o legătură sfântă a ţăranului faţă de pământ."

În zona Olteniei, pomii fructiferi vor înregistra o producţie chiar şi cu 90 la sută mai slabă faţă de anii anteriori, spun specialiştii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Fenomenele meteo extreme au lovit din plin producţia agricolă