Antena Meniu Search
x

Stâna transformată în popas turistic pe Transalpina

Vacanţele la oi, pe-un picior de plai, pe-o gură de rai, sunt noul refugiu al celor care vor să evite staţiunile aglomerate. O noapte la stână are un farmec aparte: pastramă de oaie şi bulz, foc de tabără şi somn pe paturi din paie. Pe Transalpina, turiştii se pot simţi ca ciobanii care fac transhumanţă.

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 27.07.2020, 01:18

Vezi și
  • Turiştii nu plătesc cazare pentru o noapte petrecută la stână.
  • Ospăţul are loc în jurul focului.

O stână transformată în popas turistic a devenit unul dintre cele mai cunoscute locuri de pe Transalpina. Ciobanii au amenajat-o ca să poată găzdui orice oaspete curios să descopere viaţa la stână, în vârf de munte.

Acest grup de turişti veniţi din Sibiu nu sunt la prima experienţă de acest fel. Au mai fost la stână, dar frumuseţea locurilor şi atmosfera rustică i-au făcut să revină. Aici, departe de agitaţia oraşului, spun ei, este locul ideal pentru o vacanţă în siguranţă, în contextul actualei pandemii. 

"Noi ne simțim extraordinar de bine mai ales în această perioadă urâtă pentru că sunt vremuri urâte, aici este cel mai frumos, aici e cel mai bine", spune un turist.

"Prima dată când am venit aici, m-a lăsat să dorm în cojoc", declară o turistă.

În stână, ai impresia că te întorci în timp. Eşti înconjurat de cojoace din vremuri demult trecute, cămăşi vechi de peste un secol sau obiecte care au trecut din generaţie în generaţie.

O noapte la stână nu îi costă pe turiști niciun leu, iar biletul de intrare este cămașa tradițională. Cei care nu au însă o ie, pot împrumuta una direct de la stână. Din albumul foto de vacanţă nu puteau lipsi selfie-urile cu turma de oi sau măgăruşii extrem de prietenoşi.

Şi, cum ciobanii sunt recunoscuţi pentru bucatele tradiţionale bune de-ţi lasă gura apă, musafirii sunt invitaţi la un ospăţ în jurul focului. Aşezaţi pe cojoace, direct pe iarbă.

"E cel mai frumos. Cred că se aud și câinii pe fundal, acum vine ursul, dar nouă nu ne e frică. Uite ce ciobani avem aici în spate, ne păzesc", declară un turist.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Stâna transformată în popas turistic pe Transalpina