Antena Meniu Search
x

SPECIAL! Intr-un sat din Alba, toate casele sunt identice

Romania are locuri unice in lume, care merita vizitate cu orice pret macar o data-n viata. E un lucru pe care il stie orice turist strain. Doar noi suntem prea ocupati cu vietile noastre, cu slujbele noastre si uitam ca dincolo de jungla de beton, exista locuri cu adevarat pitoresti.

Vezi și

Un astfel de loc este Rimitea, o localitate din judetul Alba. Prin ce se remarca aceasta comuna? Prin casele trase la indigo. Nu numai ca stil, ci si din punct de vedere al culorii. Fatade albe cu obloane verzi. Iar aceasta particularitate a dus satul pe lista patrimoniului UNESCO.

Daca vrei sa povestesti cuiva de Rimitea, ai ramane blocat pentru cateva clipe. Si nu pentru ca nu ai avea ce sa povestesti, doar ca nu ai sti de unde sa incepi. Sa povestesti despre dealul impunator care strajuieste orizontul? Sa povestesti despre codrii vechi din imprejurimi? Nici pe departe. Cand vine vorba de Rimitea, casele sunt de departe cele care iti fura privirea.

Legenda povesteste ca pe la 1800, intreg satul s-a facut scrum in urma unui incendiu. Oamenii s-au mobilizat, iar la scurt timp au ridicat un nou sat. Tras parca la indigo. Au ales pentru fatada culoarea alba, care sa spele negrul taciune ramas in urma focului. Pentru obloanele caracteristice arhitecturii sasesti au ales culoarea verde. Si asa au ramas pana in ziua de azi.

In Rimitea sunt cu putin peste 300 de case. Intr-o majoritate covarsitoare, cele mai multe sunt chiar cele construite de sasii care locuiau odinioara aici. Din 1999, casele identice au propulsat localitatea pe lista de patrimoniu a UNESCO.

Nu doar cei de la UNESCO au fost fascinati de unicitatea localitatii din judetul Alba, ci si turistii. Doar anul trecut, 13.000 mii au vizitat satul. Si nu doar ca au putut admira fatadele trase la indigo, ci pentru o suma modica, au putut petrece o noapte intr-o casa autentica.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » SPECIAL! Intr-un sat din Alba, toate casele sunt identice