Antena Meniu Search
x

Statul roman a promis ca va suporta cheltuielile de repatriere si inmormantare

Familiile romanilor morti in accidentul din Muntenegru asteapta acasa trupurile neinsufletite ale celor dragi. Statul roman a promis ca va suporta cheltuielile de repatriere si inmormantare

Vezi și

Tot cu sprijinul Guvernului vor ajunge in tara si cei aproape 30 de supravietuitori. Durerea ii impiedica sa se gandeasca la bani. Totusi cineva trebuie sa plateasca pentru suferinta oamenilor ramasi in urma: copii, parinti, soti si pentru trauma celor care au scapat cu viata trebuie ca cineva sa achite nota de plata.

Victimele accidentului de la Scanteia, din vara anului 2009, stiu cel mai bine cat de greu se obtin despagubirile. Atunci, un microbuz cu 14 persoane a fost lovit de un tren. Doar doi pasageri au supravietuit, iar traumele sunt imense. Petruta Borangic urma sa se casatoreasca. Acum, dupa patru ani, parintii inca plang si merg zilnic la ea la cimitir. "Amintiri. Ma mai uit la albumul cu poze ca sa-mi mai treaca de dor", spune mama fetei.

Au umblat mult pentru despagubiri, iar in final, s-au ales cu sume nefiresc de mici. Intre 700 de 10.000 de lei. Fara un avocat specializat, la fel ar putea pati si victimele din Muntenegru. Contractul de vacanta a fost semnat cu agentia de turism, deci acolo se vor indrepta toate plangerile. Operatorul are, insa, mai departe, alte hartii la mana, incheiate cu o firma de transport.

"Prestatorul este responsabil in conditiile legii pentru toate pagubele produse beneficiarului, adica noi, care suntem beneficiarul in cazul de fata, in legatura cu obiectul prezentului contract precum si pentru orice vatamare corporala, deces al pasagerilor autorcarului sau pagubelor produse bunurilor acestora", a explicat Marius Usturoi, director agentie de turism. Responsabilitate pe care transportatorul si-o asuma. Reprezentantii companiei spun ca sunt cu asigurarile obligatorii platite la zi.

"Noi avem toate actele conform cu reglementarile printre care si o asigurare de pasageri, vom sprijini cat putem, vom trimite un reprezentant acolo", a spus Stefan Grigore, patronul companiei de transport. Teoretic, pare simplu, doar ca traseul este foarte anevoios. Dosarele de dauna care se trimit catre compania de asigurare sunt extrem de stufoase. Vorbim despre cereri, rapoarte medicale, expertize si documente specifice. Iar in absenta unui avocat, victimele ar putea foarte usor convinse sa accepte sume nefiresc de mici.

"Asiguratorul va stabili cuantumul despagubirilor si adesea acest cuantum este de trei - cinci ori mai mic decat se obtine in instantele de judecata", a explicat avocatul Artur Vutcovici. Asta in conditiile in care,  se ajunge la proces, instantele acorda in medie, intre sapte si 13.000 de euro pentru apropiatii victimelor decedate. Pentru vatamari corporale care necesita multe zile de spitalizare, sumele pot ajunge si la cateva sute de mii de euro. Limita maxima admisa de lege este de cinci milioane de euro.

In afara de RCA si CASCO, firma de transport are obligatoriu si o asigurare pentru calatori si bagaje lor pe perioada in care acestia se afla in autocar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri sociale » Statul roman a promis ca va suporta cheltuielile de repatriere si inmormantare