Antena Meniu Search
x

Un stejar de 700 de ani veghează centrul unui sat din Bistrița

De aproape opt veacuri, un sat din Bistriţa se mândreşte cu unul dintre cei mai falnici stejari din ţară. De dimensiunile unui bloc cu patru etaje, arborele veghează centrul localităţii. Generaţii întregi au crescut şi s-au jucat la umbra lui, mai ales că în apropiere este construită şcoala satului.

de Redactia Observator

la 30.05.2019, 17:16

Vezi și

De aproape opt veacuri, un sat din Bistriţa se mândreşte cu unul dintre cei mai falnici stejari din ţară. De dimensiunile unui bloc cu patru etaje, arborele veghează centrul localităţii. Generaţii întregi au crescut şi s-au jucat la umbra lui, mai ales că în imediata apropiere este construită şcoala satului.

Atestat documentar în 1300, Orheiul Bistriţei a ajuns celebru chiar şi peste hotare datorită unui exemplar rar de stejar. 

Stejarul din Bistriţa are în jur de 750 de ani

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Nimeni nu ştie exact când a fost plantat arborele, dar legenda spune că în zonă era o pădure falnică de stejari, iar saşii din zonă au decis să construiască un sat în jurul unuia dintre copaci. Anii au trecut, saşii au plecat, doar stejarul a rămas neclintit. 

Rădăcinile copacului trec pe sub casele din apropiere şi ajung, spun specialiştii chiar şi la 60 de metri adâncime. Toţi localnicii au grijă de mândria satului şi, cu mic cu mare, se bucură de umbra falnicului stejar.

Stejarul din Orheiul Bistriţei a fost declarat monument al naturii în 1995. Conform specialiştilor acest arbore este neobişnuit mai ales că vârsta medie a unui stejar ajunge la 400 de ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Un stejar de 700 de ani veghează centrul unui sat din Bistrița