Antena Meniu Search
x

Străini la muncă în România. Tot mai mulţi latino-americani lucrează în restaurantele de la noi

Au plecat din America Latină şi şi-au găsit un rost pe la noi. Tot mai mulţi mexicani, cubanezi, peruani sau columbieni vin şi muncesc în restaurantele din România.

Vezi și

Au plecat din America Latină şi şi-au găsit un rost pe la noi. Tot mai mulţi mexicani, cubanezi, peruani sau columbieni vin şi muncesc în restaurantele din România.

Într-un restaurant cu specific mexican din centrul Capitalei, se vorbeşte doar în spaniolă printre angajaţi. Toţi vin din America Centrală şi de Sud. 

Bucătăria le aparţine celor doi Julio. Julio Rivera este din Mexic şi, acum câţiva ani, a venit în România în vacanţă. 

JULIO CESAR RIVERA, bucătar:

M-am plimbat din Timişoara până pe litoral, la mare. Şi acolo am cunoscut-o pe soţia mea, m-am îndrăgostit. Eram curios să văd cum merge treaba aici şi m-am mutat aici, de patru ani şi îmi merge bine.

El şi soţia lui au acum doi copii. De când stă aici, Julio le găteşte clienţilor mâncare mexicană. Dar, a învăţat şi câte ceva din bucătăria noastră.

JULIO CESAR RIVERA, bucătar:

Soacra mea face sarmale wow, foarte bune şi nu mă bag eu, că dacă ea le face mai bine ca mine... Ştiu să fac tocăniţă, ciorbe, pilaf, chestii uşoare.

Celălalt Julio, din Peru, este responsabil cu dulciurile.

JULIO LOPEZ, bucătar:

Aici facem o torta de latte din Sud America şi Centro America. E un desert aşa uşor. Eu sunt căsătorit cu o româncă. Am doi ani jumate şi am doi copii.

În Peru, salariul mediu este de aproximativ 1.500 de lei. La noi, cei aduşi de companii sunt plătiţi cu cel puţin 2.500 de lei, valoarea salariului mediu.

Însă, în România sunt şi mulţi străini din afara Uniunii Europene care au venit pe forţe proprii. S-au stabilit aici şi au venituri la fel ca angajaţii români. 

AMBIANŢĂ, FACE COCKTAIL

47.58 O să îi punem mentă. Asta chiar aşa se face la noi în Cuba să arate mai bine. 48.05

Kleyser este din Cuba. Acolo, salariul mediu este de doar 25 de dolari pe lună, adică aproape o sută de lei.

KLEYSER MUGUERCIA, ospătar şi barman:

Îmi plac foarte mult micii şi sarmale îmi plac foarte mult. Am gustat şi palinca voastră şi îmi pare mai tare. Faţă de romul pe care îl avem noi în Havana, are 47 de grade dar se pare că e mai tare.

Tot pasiunea pentru o româncă l-a adus la noi. Şi-au construit deja o familie. 

KLEYSER MURGUECIA, ospătar şi barman:

Am ajuns aici cu o fată din România. Am cunoscut-o în Cuba în vacanţă, a fost în Cuba apoi să mă invite în România şi aşa am ajuns aici.

Aici, Kleyser are un salariu de 1500 de lei, de 15 ori mai mai mare decât cel pe care l-ar fi putut obţine în Cuba. Ca el, mai sunt aproape 16.000 de străini din afara Uniunii Europene care lucrează la noi. Este primul an în care muncitorii ajunşi la noi, din afara Uniunii, sunt atât de numeroşi. Cei mai mulţi lucrează în construcţii, telecomunicaţii şi în industria auto. <CARTON> 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Străini la muncă în România. Tot mai mulţi latino-americani lucrează în restaurantele de la noi