Antena Meniu Search
x

Avem struguri buni, dar nu are cine să-i culeagă! Viticultorii din Vrancea sunt nevoiți să angajeze zilieri din alte județe

Avem struguri mai buni ca niciodată, dar nu are cine să-i culeagă! Producătorii se plâng că nu găsesc muncitori dispuşi să lucreze cu ziua. Mulţi preferă să stea acasă şi să primească ajutoare sociale. Aşa că strugurii mari şi dulci din soiuri româneşti riscă să se usuce în vie.

Vezi și

Avem struguri mai buni ca niciodată, dar nu are cine să-i culeagă! Producătorii se plâng că nu găsesc muncitori dispuşi să lucreze cu ziua. Mulţi preferă să stea acasă şi să primească ajutoare sociale. Aşa că strugurii mari şi dulci din soiuri româneşti riscă să se usuce în vie.

Pe această podgorie din Vrancea, se lucrează la foc automat. Muncitorii au la dispoziţie doar câteva zile pentru a culege strugurii perfecţi. Altfel se trec. 

Însă proprietarul viei se teme că va pierde o mare parte din recoltă, pentru că nu are suficienţi zilieri. Muncitorii pur şi simplu refuză să lucreze, se plânge omul, deşi condiţiile sunt bune. Pentru o tonă de struguri culeşi, le asigură angajaţilor 100 de lei pe zi, plus cazare, masă şi transport. 

Din această cauză, mulţi viticultori sunt nevoiţi să-şi abandoneze pământurile, lucrate din generaţie în generaţie. Şi concurenţa neloială a producătorilor din străinătate afectează industria vinului românesc. Pe rafturile hipermarketurilor găsim branduri din import mai ieftine, dar cu un gust îndoielnic. 

În România, sunt 190.000 de hectare de culturi de viţă de vie. Acum 30 de ani suprafaţa viticolă înregistra aproape 300.000 de hectare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Avem struguri buni, dar nu are cine să-i culeagă! Viticultorii din Vrancea sunt nevoiți să angajeze zilieri din alte județe