Antena Meniu Search
x

STUDIU: Peste 52,7% dintre femei suferă de afecţiuni provocate de munca la birou

Stilul de viata sedentar şi programul încărcat de muncă afecteaza considerabil sănătatea femeilor. Petrecând zilnic între 8 si 10 ore la birou, acestea se expun unor pericole iminente, ce atrag dupa sine instalarea diverselor afectiuni fizice şi psihice.

Stilul de viata sedentar şi programul încărcat de muncă afecteaza considerabil sănătatea femeilor. Petrecând zilnic între 8 si 10 ore la birou, acestea se expun unor pericole iminente, ce atrag dupa sine instalarea diverselor afectiuni fizice şi psihice.

Suprasolicitarea şi oboseala, stresul, alimentatia nesanatoasa si rutina de la birou, induc o serie de modificari la nivelul intregului organism si pot predispune femeile la declansarea unor boli extrem de grave.

Atata vreme cat acestea continua sa neglijeze propria sanatate si nu isi iau masuri de preventie a diferitelor afectiuni ce pot aparea prin prestarea unei munci de birou pe o perioada indelungata, ele se expun unor pericole ce pot impiedica buna functionare a organismului.

Aceasta neglijenta poate favoriza aparitia unor boli cu impact grav asupra sanatatii:

1. Scolioza si cifoza. Din cauza pozitiilor incorecte adoptate la birou, pot aparea tulburari de statica vertebrala, cum ar fi scolioza sau cifoza. Scaunul trebuie sa permita corpului sa se afle intr-o pozitie dreapta si sa se muleze pe forma coloanei vertebrale. Daca stam tot timpul aplecate asupra laptop-ului, pot aparea dureri mari de spate, iar coloana va fi afectata. Din acest motiv, avem nevoie de un scaun ergonomic care sa fie potrivit inaltimii noastre, sa aiba un spatar confortabil si sa aiba un unghi de inclinatie benefic pozitiei pe care o adoptam la birou. Totodata, scaunul trebuie sa ne permita sa ne miscam in voie si sa avem o pozitie corecta a coatelor. De asemenea, pantofii joaca un rol important in declansarea acestei afectiuni, mai ales daca traseul pana la birou il realizati pe jos. In cazul in care nu aveti pantofi comozi, este posibil ca pozitia pe care o adoptati sa fie una nerecomandata, cu cocoasa!

2. Dureri de picioare si umflaturi. Pentru ca suntem nevoite sa petrecem trei sferturi din zi la birou, nu este recomandat sa purtam incaltaminte pretentioasa, cum ar fi pantofii cu toc. Purtati cu frecventa mare, acestia sunt destul de inconfortabili si pot provoca umflaturi la picioare, dureri si bataturi. Mai mult decat atat, incaltamintea incomoda poate fi cauza spasmelor musculare, a durerilor cornice de cap si a afectiunilor coloanei vertebrale. De aceea, trebuie sa ne asiguram ca optam pentru incaltaminte flexibila si comoda, care sa permita picioarelor sa se miste in voie.

3. Predispozitie la obezitate. Viata sedentara a femeilor este in principal cauzata de specificul muncii. Activitatile profesionale desfasurate la birou, care se intind pe 8 ore sau chiar mai mult, in combinatie cu o alimentatie nesanatoasa, bogata in saruri si grasimi pot avea un impact major asupra organismului femeilor si pot trasa calea catre obezitate. Kilogramele acumulate de-a lungul timpului pot fi o cauza declansatoare a bolilor de inima si a diabetului. Nu este sanatos sa ne petrecem toate cele 8 ore de munca tintite pe scaunul de la birou, ci este recomandat sa luam pauze mici si dese, pentru a mai pune organismul in miscare.

4. Anemie si alte boli ale sistemului imunitar. Tocmai pentru ca majoritatea timpului il petrecem la birou, trebuie sa ne asiguram ca avem parte de o alimentatie sanatoasa, bogata in vitamine, saruri si minerale. Acest lucru nu doar ca ne va incarca cu energie, atat de necesara desfasurarii muncii, dar ne va feri si de boli ale sistemului imunitar, precum anemia, de care sufera 40% din populatia globului.

Anemia apare atunci cand nivelurile hemoglobinei si ale hematocritului scad sub valorile normale. Una dintre cele mai intalnite cauze ale acestei boli este reprezentata de adoptarea unui stil nutritional dezechilibrat. Lipsa fierului si a calciului din organism, rezultata in urma unei alimentatii nesanatoase, declanseaza deseori anemia la femei.

Pentru a ne asigura ca mancam doar alimente nutritive si benefice organismului, trebuie ca in primul rand sa renuntam la fast food si sa optam, in schimb, pentru mancaruri gatite acasa, care sa fie sarace in colesterol. Mesele trebuie sa fie echilibrate: sa contina si carne, care este mai sanatoasa fiarta, dar si legume. Este important sa consumam si fructe, ele fiind sursa principala de vitamine, dar sa tinem cont, in acelasi timp, si de continutul ridicat de zahar din acestea. Intre mesele principale, puteti consuma si nuci, migdale sau alune, care sunt benefice sistemului imunitar si sunt recunoscute pentru faptul ca alunga oboseala.

Activitatile profesionale merita toata atentia din partea noastra, cariera aflandu-se in topul prioritatilor noastre. Cu toate acestea, nu trebuie sa lasam dezvoltarea profesionala sa intervina in calea sanatatii noastre, ce ar trebui sa se afle in prim plan.

Atata vreme cat reusim sa gasim solutii pentru a ne adapta cat mai bine muncii prestate la birou, organismul nostru nu va avea de suferit. In sens contrar, este mai mult decat evident ca trebuie sa renuntam la cateva tabieturi nesanatoase si sa le inlocuim cu obisnuinte care sa nu aiba efecte toxice asupra organismului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri sociale » STUDIU: Peste 52,7% dintre femei suferă de afecţiuni provocate de munca la birou