Antena Meniu Search
x

Sucurile carbogazoase pot afecta oasele (studiu)

Sucurile acidulate, consumate în exces, pot afecta oasele. Sunt rezultatele unui nou studiu. Pline de zaharuri si cofeină, produsele îndrăgite de copii, mai ales, blochează asimilarea de magneziu, calciu şi zinc, în organism.

Vezi și

Sucurile acidulate, consumate în exces, pot afecta oasele. Sunt rezultatele unui nou studiu. Pline de zaharuri si cofeină, produsele îndrăgite de copii, mai ales, blochează asimilarea de magneziu, calciu şi zinc, în organism.

Sucurile acidulate devin preferatele copiilor încă de la primul pahar băut. Însă cu cât sunt mai bune la gust, cu atât sunt mai nocive.

Un singur pahar de suc carbogazos poate conţine până la 10 linguriţe de zahăr, adică 250 de calorii. În plus, sucurile acidulate conţin conservanţi şi îndulcitori artificiali. Sunt principalele ingrediente care, în timp, duc la diabet, osteoporoză sau obezitate.

Un studiu făcut timp de doi ani pe un eşantion de 17 mii de adolescenţi a demonstrat că astfel de sucuri provoacă tulburări de metabolism, pierderea memoriei şi apariţia unor boli osoase.

Pe acelaşi subiect

“Aceste alimente improprii pentru tubul digestiv al copilului pot să perturbe asimilarea unor substanţe necesare, utile pentru metabolismul fosfo-calcic, adică pentru creşterea şi dezvoltarea oaselor”, explică profesorul Cristian Burnei, şeful Secţiei de Ortopedie Pediatrică, Spitalul "Marie Curie".

Potrivit unui studiu recent, imediat ce zaharul în exces ajunge în organism, încep să se produsă schimbări. De exemplu, după 20 de minute, de când o cană cu suc este băută, creşte nivelul de glucoză şi cel de insulină. După alte 20 de minute creşte fluxul sanguin, iar ficatul eliberează şi mai mult zahăr, în organism.

Cinci minute mai târziu, creşte secreţia de dopamină, iar organismul reacţionează ca în urma unei doze de heroină. După o oră, din cauza băuturilor acidulate, toate vitaminele şi mineralele care ar trebui să ajungă în oase sunt eliminate.Însă boala cu cele mai grave consecinţe rămâne obezitatea infantilă. Un sfert dintre copiii români sunt obezi.

Medicii recomandă sucurile naturale pregătite acasă, sau, cel mai sigur, apa plată pentru necesarul zilnic de lichide recomandat copiilor. Pentru a limita consumul de sucuri, mai multe ţări din UE, precum Ungaria sau Franţa au introdus o suprataxă la raft. În România, iniţiativa legislativă a rămas în stadiu de proiect.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Sucurile carbogazoase pot afecta oasele (studiu)