Antena Meniu Search
x

Târgu Mureş: Sute de etnici maghiari cer AUTONOMIA Ţinutului Secuiesc. Tokes Laszlo: UDMR a trădat cauza autonomiei

Sute de etnici maghiari au participat, vineri, la Târgu Mureş, la o manifestare dedicată ”Zilei Libertăţii Secuilor”, care cuprinde o comemorare la Monumentul Secuilor Martiri şi un marş prin oraş, o delegaţie a participanţilor la aceste acţiuni depunând la Prefectura Mureş o petiţie privind autonomia Ţinutului Secuiesc.

Sute de etnici maghiari au participat, vineri, la Târgu Mureş, la o manifestare dedicată ”Zilei Libertăţii Secuilor”, care cuprinde o comemorare la Monumentul Secuilor Martiri şi un marş prin oraş, o delegaţie a participanţilor la aceste acţiuni depunând la Prefectura Mureş o petiţie privind autonomia Ţinutului Secuiesc.

Manifestarea de la Târgu Mureş dedicată ”Zilei Libertăţii Secuilor” a început în jurul orei 16.00, la Monumentul Secuilor Martiri, unde participanţii au depus coroane de flori şi au fost susţinut discursuri din partea liderilor comunităţii maghiare.

La manifestări participă sute de persoane atât din judeţul Mureş, cât şi din comunităţi de maghiari din Harghita şi Covasna, cele mai multe venind de la Sfântu Gheorghe, unde vineri dimineaţa a avut loc o acţiune similară.

Preşedintele Consiliului Secuiesc – filiala Mureş, Lazlo Gyorgy, a declarat înainte de începerea acţiunii că organizatorii îşi doresc să respecte legea şi se delimitează de orice acţiuni sau scandări extremiste.

Pe acelaşi subiect

Potrivit acestuia, organizatorii mitingului militează pentru autonomia Ţinutului Secuiesc şi au depus în acest sens o petiţie la Prefectura Mureş. Petiţia face referire şi la diferendele apărute cu privire la înfiinţarea Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş, caz în care există şi o anchetă a Direcţiei Naţională Anticorupţie pentru abuz în serviciu, pe motiv că unitatea de învăţământ ar fi luat fiinţă fără autorizaţii.

Acţiunea de la Târgu Mureş este susţinută şi de reprezentanţi ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania şi ai Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, care au anunţat, într-un comunicat de presă, că vor lua parte la manifestările prilejuite de ”Ziua Libertăţii Secuieşti” de la Târgu Mureş dar şi că vor mobiliza persoane din comunităţile maghiare din ţară pentru a participa la acest eveniment.

Autorităţile din Mureş au luat, vineri, o serie de măsuri pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice la manifestarea dedicată ”Zilei Libertăţii Secuilor”, fiind mobilizaţi jandarmii de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Târgu Mureş dar şi numeroşi agenţi de la Poliţia Rutieră. 

Tokes Laszlo: UDMR a trădat cauza autonomiei

Europarlamentarul Tokes Laszlo a declarat vineri, în cadrul manifestărilor prilejuite de Ziua Libertății Secuilor de la Târgu Mureș, că UDMR a trădat cauza autonomiei și că, din păcate, părțile maghiare încă nu au ajuns la o înțelegere comună privind acest deziderat.

'Progrese privind autonomia? Încă suntem în faza exprimării dorinței noastre politice, din păcate. Puterea încearcă din când în când să ne intimideze și manipulează opinia publică să se teamă de consecințele revendicărilor privind autonomia. Marea majoritate a societății încă s-a socializat în comunism, deci încă suntem cetățeni obedienți ai puterii și încă nu am apucat să facem un pas în direcția autonomiei, dar dorința noastră este certă. Din păcate, încă părțile ungurești nu au ajuns la o înțelegere comună privind autonomia, puterea este încă împotriva autonomiei. Noi tindem să ajungem la o înțelegere privind autonomia, prima dată între maghiari — astăzi au lipsit reprezentanții UDMR — după care să ajungem la înțelegere cu frații noștri români, pentru că este de la sine înțeles că fără consimțământul românesc nu se poate realiza autonomia. Noi avem în primul rând scopul de a realiza autonomia ținutului secuiesc, respectiv autonomia teritorială mai mică sau mai mare a altor părți ale Transilvaniei și după aceea autonomia culturală, care privește întreaga comunitatea maghiară', a declarat Tokes Laszlo, la finalul manifestării.

Acesta a susținut că 'UDMR a trădat cauza autonomiei', dar cei prezenți la Târgu Mureș susțin această revendicare care "promite viitor întregii comunități maghiare' și că pentru lipsa de solidaritate în acest sens vina ar purta-o post-comuniștii.

'Ne-au divizat între timp post-comuniștii noștri îndrăgiți, toată maghiarimea a fost una cu 27 de ani înainte și de atunci, așa cum s-a întâmplat în cazul întregii societăți românești, ne-au divizat. Și eu am rămas singur, dar ne apucăm din nou de treabă și la o nouă scară, un nou nivel de democratizare să reușim', a mai afirmat Tokes.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri sociale » Târgu Mureş: Sute de etnici maghiari cer AUTONOMIA Ţinutului Secuiesc. Tokes Laszlo: UDMR a trădat cauza autonomiei